MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Zajmovima će Srbija obnoviti 1.100 kilometara puteva!
Foto: Beta

Srbija u obnovi učestvuje sa 116,2 miliona evra

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Zajmovima će Srbija obnoviti 1.100 kilometara puteva!

Društvo -
Sa tri zajma koja uzimamo od Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, uz učešće Srbije, mi ćemo rehabilitovati 1.100 km puteva u Srbiji", rekla je Mihajlovićeva predstavljajući pred poslanicima više međunarodnih sporazuma o zajmu

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će zahvaljujući najavljenim međunarodnim zajmovima, vrednim oko 300 miliona evra, Srbija obnoviti oko 1.100 kilometara puteva.

"Sa tri zajma koja uzimamo od Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, uz učešće Srbije, mi ćemo rehabilitovati 1.100 km puteva u Srbiji", rekla je Mihajlovićeva predstavljajući pred poslanicima više međunarodnih sporazuma o zajmu. Ministarka je podsetila da je plan Srbije da do 2027. godine bude obnovljeno oko 5.000 kilometara puteva.

Prema njenim rečima Srbija će u obnovi učestvovati sa 116,2 miliona evra ili 29 odsto ukupnih sredstava sledeće godine, EIB sa 100 miliona evra, EBRD 100 miliona evra i Svetska banka sa 73,8 miliona evra. Mihajlovićeva je najavila da će biti obnovljene 54 deonice, a da su prioriteti pravljeni prema stanju puteva, ekonomskoj isplativnosti i regionalnoj povezanosti.

"Plan Vlade je da do 2020. godine saobraćaj poveća učešće u BDP na osam do 8,5 odsto, a danas je oko pet odsto. Sa druge strane, svima je jasno da Srbiji trebaju i sigurni putevi čime danas ne možemo da se pohvalimo", navela je.

Mihajlovićeva je ocenila da je u Srbiji 70 odsto puteva u lošem stanju, za razliku od zemalja u okruženju, gde je maksimum 35 odsto putne mreže u lošem stnaju.

"Samo osam posto lokalnih puteva zadovljava kriterijume i oni su u dobrom stanju", dodala je ministarka i ukazala na veliki broj saobraćajnih nesreća i lošu bezbednost na putevima. Pred poslanicima su Predlozi zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora između Srbije i EIB "Rehabilitacija i bezbednost puteva", Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu - Projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Treća tačka je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu Projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja između Srbije i EBRD.Mihajlović: Kasni gradnja svih puteva

Svi projekti izgradnje putne infrastrukture u Srbiji kasne, osim gradnje mosta Zemun-Borča, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da je ministarstvo imenovalo ljude koji su zaduženi da identifikuju problem i realno odrede šta i gde može da se ubrza. "Gotovo da nema projekta u Srbiji koji ne beleži kašnjenje. Negde je to delom opravdano, ali u većini slučajeva nije", rekla je Mihajlović.

Ministarka je istakla da su Koridori Srbije do sada iskoristili oko 300 miliona evra od 1,2 milijarde kredita koji su im na raspolaganju, dok Putevi Srbije nisu iskoristii oko 30 miliona evra. Mihajlovićeva je navela i da je šteta od poplava na putevima u Srbiji oko 60 miliona evra, od čega je šteta na državnim putevima 40 miliona, a na lokalnim 20 miliona evra.

"Dogovor je da do 1. oktobra sva oštećenja budu popravljena", rekla je ona i dodala da će se raditi po priritetima. Mihajlovićeva je kazala i da se sada radi na tome da se obezbedi nesmetan transport malina i da će se raditi na tome da se omogući da školska godina počne bez problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track