ANTIĆ: Ispumpavanje vode sa kopa Tamnava počinje krajem juna ili početkom jula!
Foto: Beta

U toku ozbiljne pripreme

ANTIĆ: Ispumpavanje vode sa kopa Tamnava počinje krajem juna ili početkom jula!

Društvo -
Ministar Antić je ukazao da je na kopu Veliki Crljeni već u toku ispumpavanje vode kapacitetom od četiri kubika vode u sekundi, a narednih dana će taj kapacitet biti dupliran na osam kubika u sekundi

UB - Ispumpavanje vode sa najvećeg poplavljenog kolubarskog kopa Tamnava Zapadno polje poceće krajem juna ili početkom jula, najavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Antić, koji je sa premijerkom Slovenije Alenkom Bratušek obišao taj kop, istakao je da se Srbija ozbiljno priprema za ispumpavanje vode sa kopa Tamnava i da je urađena neophodna studija u saradnji sa institutima i javnim preduzećima.

Taj ugljenokop su prethodnih dana posetili i stručnjaci iz Holandije, Nemačke, Rusije, EU, a očekuju se i analize kolega iz Japana i Kine, rekao je Antić novinarima.

On je naglasio da je taj posao prioritet za Srbiju, ali da će prilikom realizacije tog posla biti sprovedene najstrože mere bezbednosti da ne bi bilo ugroženo sve što je nizvodno od tog kopa na reci Kolubari.

Antić je naveo da se u tom poslu očekuje pomoć iz Slovenije, kao i podrška te zemlje u lobiranju da Srbiji pomognu i ostale evropske države.

Ministar je ukazao da je na kopu Veliki Crljeni već u toku ispumpavanje vode kapacitetom od četiri kubika vode u sekundi, a narednih dana će taj kapacitet biti dupliran na osam kubika u sekundi.

"Vrlo brzo ćemo doći do velikog bagera na Velikim Crljenima, što će omogućiti da se od 1. septembra iz Kolubare obezbeđuje 70 odsto potrebnih količina uglja", rekao je Antić i dodao da se sada iz Kolubare obezbeđuje 50 odsto.

On je zahvalio na podršci i pomoći prijateljske Slovenije, koja je u prva 24 sata tokom poplava pritekla Srbiji u pomoć.Slovenija je poslala prvi tim za ismpumpavanje vode, što je bilo od ogromne pomoći za zaštitu termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu. Ti timovi su radili 24 sata i pomogli da se spasi i očuva energetski sektor u Srbiji, istakao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja