JAVNE NABAVKE: Komisija poništila 298 tendera
Foto: Rojters

Nepravilnosti u postupcima

JAVNE NABAVKE: Komisija poništila 298 tendera

Društvo -
Nepravilnosti u postupcima javnih nabavki najčešće su nepoštovanje odredbi Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata

BEOGRAD - Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je od aprila do kraja 2013. poništila 298 postupaka javnih nabavki, kaže predsednik Komisije Saša Varinac.

Nepravilnosti u postupcima javnih nabavki najčešće su nepoštovanje odredbi Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata prilikom utvrđivanja kriterijuma za učešće u postupcima, kao i nejasni konkursi, rekao je Varinac u Skupštini Srbije, predstavljajući dva izveštaja o radu Komisije u 2013. godini.

"Dešavalo se da se u okviru konkursa navode uslovi i kriterijumi za ugovore koji nisu u logičkoj vezi sa samim postupkom javne nabavke", dodao je Varinas.

Komisija je od 1. aprila do 30. juna 2013. godine donela 382 odluke, od kojih se 307 odnosilo na zaštitu prava učesnika u procesu javnih nabavki, i u tom periodu 93 procesa javne nabavke je delimično poništeno.

U drugom izveštaju o radu Komisije od 1. jula do kraja 2013. godine, navodi se da je Komisija donela 1.211 odluka, a 951 se odnosila na zaštitu prava učesnika u javnim nabavkama. Komisija je u tom periodu delimično poništila 361 javnu nabavku.

Varinac je dodao da se komisija u toku prethodne godine fokusirala na rešvanje zahteva za zaštitu prava učesnika postupka i istakao saradnju sa drugim državnim organima koji su nadležni za tu oblast.

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić je istakao da je najveća prednost novog Zakona o javnim nabavkama transparentnost postupka javnih nabavki i da se primeni tog zakona protive oni koji su stekli veliko bogatstvo kroz javne nabavke.

Arsić je rekao da je prethodna Komisija imala duže rokove za odlučivanje i namerno nije donosila odluke kako bi budući sastav ispao nesposoban.

Poslanica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić je rekla da su novim Zakonom o javnim nabavkama znatno proširene nadležnosti Komisije, pa su neke nadležnosti sudova prenete na Komisiju, poput vođenja prekršajnog postupka, poništavanja ugovora o javnim nabavkama i izricanja novčanih kazni.

"Dobro je što je kontrolu rada Komisije odgovorna Skupština, čime se ojačava kontrolni mehanizam parlamenta i omogućava transparentnost u radu Komisije", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja