SUMNJIVO: Bivši ministar Ćirić oprostio Fijatu 100 miliona evra?!
Foto: Fonet

Ulaganje u giganta nezakonito otpisano

SUMNJIVO: Bivši ministar Ćirić oprostio Fijatu 100 miliona evra?!

Društvo -
Nebojša Ćirić pre dve godine odbacio ulaganje od 11,1 milijardu dinara u kapital „Fijat automobila Srbija“, pokazuje istraživanje Pištaljke
1 / 4

BEOGRAD - Nekadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić nezakonito je pre dve godine otpisao ulaganje od sto miliona evra u kapital „Fijat automobila Srbije“, pokazuje istraživanje Pištaljke. Ćirić tvrdi da ništa nije otpisano već da je reč o preknjižavanju po nalogu Državne revizorske institucije (DRI).- Ministar je svojim rešenjem o usvajanju izveštaja o popisu imovine Ministarstva ekonomije od 23. februara 2012. naložio da se isknjiži ukupno ulaganje od 11,5 milijardi dinara. „Fijatu“ je tako „oproštena“ 11,1 milijarda dinara ili 101 milion evra po kursu iz februara 2012 - navodi Pištaljka.rs.Bez odgovoraĆirić, kako navodi portal, nije odgovorio na njihova pitanja u vezi sa ovim isknjiženjem, ali je u telefonskom razgovoru najpre kazao da taj novac nije bio uplaćen „Fijatu“ već preduzećima u restrukturiranju kao što su Fabrika automobila u Priboju (FAP) i „14. oktobar“ iz Kruševca, da bi potom rekao da je isknjiženje urađeno na osnovu preporuke Državne revizorske institucije (DRI).

U DRI je Pištaljci rečeno da su Ministarstvu zaista poslali jednu preporuku, ali da se ona nije odnosila na „Fijat“ već „na otpisane kredite za koje je Vlada dala saglasnost.Revizori su u izveštaju o reviziji završnog računa budžeta za 2012. naveli da za „isknjiženu finansijsku imovinu u vrednosti od 11,1 milijardu dinara Ministarstvo privrede nije pribavilo akt Vlade“.Knjigovođa zbunjenKurir je pitao iskusnog knjigovođu da protumači rešenje i Ministarstva i preporuku DRI.- Samo na osnovu rešenja i za kratko vreme nije moguće rastumačiti šta je tačno urađeno - bio je njen kratak odgovor.Radoslav Sretenović, predsednik DRI, nije bio dostupan za komentar.

Crno na belo... Rešenje
Crno na belo... Rešenje

Nebojša ĆirićSVE UPLATE PREMA „FIJATU“ SU OBAVLJENE U SKLADU SA UGOVOROMNebojša Ćirić je za Kurir negirao da je „Fijatu“ oprošteno sto miliona evra.- Državni revizor nije rekao da novac nije namenski potrošen već da nije proknjižen kako treba. Sve uplate prema „Fijatu“ su obavljene u skladu sa ugovorom i odlukama Vlade, ali su određene uplate išle s konta koji nije tome namenjen - kaže Ćirić i dodaje:- Ministarstvo ekonomije ima sve podatke, meni nije problem da govorim o detaljima, ali s obzirom na to da su neki delovi ugovora tajni, moram da dobijem odobrenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track