Vučić: Spreman sam za razgovor sa sindikatima
Foto: Tanjug

Novine u Zakonu o radu

Vučić: Spreman sam za razgovor sa sindikatima

Društvo -
Nikakav problem nemam s tim. Već sam se tri-četiri puta sastajao sa sindikatima, sastaću se i peti put, rekao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da "već sutra" s predstavnicima dva reprezentativna sindikata razgovara o izmenama Zakona o radu, ali je ponovio da se neće odustati od reformskog karaktera tog zakona.

"Nikakav problem nemam s tim. Već sam se tri-četiri puta sastajao sa sindikatima, sastaću se i peti put", rekao je Vučić novinarima na konferenciji u Beogradu Saveta stranih investitora "Rijaliti ček" posvećenoj poboljšanju uslova za poslovanje. Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" juče su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se pripremaju novine u Zakonu o radu i pozvali premijera da još jednom razgovaraju o predloženim rešenjima.

Vučić je kazao da se taj zakon donosi za dobrobit sadašnjih i budučhih radnika, navodeći da Vlada Srbije želi da se usvoji taj zakon kako bi bilo više posla za sve ljude, a ne zato što ga neko podržava ili ne. On je istakao da se do sada na sastancima predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata razgovaralo o pet oblasti u Zakonu o radu, iako sindikati tvrde da se izašlo iz tih okvira.

Prema Vučićevim rečima, sindikati su trenutno nezadovoljni jedino predloženom odredbom o proširenom dejstvu kolektivnih ugovora, o čemu se njihov stav razlikuje od vladinog.

"Šta mislite zašto 12 godina posle ubistva Zorana Đinđića niko nije pokrenuo pitanje izmena Zakona o radu", zapitao je Vučić, podsećajući da su u vreme Đinđićeve vlade bila pripremljene izmene tog zakona. On je ocenio da su prethodne vlade izbegavale da menjaju propise o radu "jer bi se naišlo na žestok otpor i brinulo se o političkim poenima, a ne o budućnosti Srbije". "Ova vlada će brinuti o budućnosti Srbije", kazao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track