DRI: Krivična prijava zbog neracionalnog korišćenja službenih vozila!
Foto: Beta

Zloupotrebe

DRI: Krivična prijava zbog neracionalnog korišćenja službenih vozila!

Društvo -
Krivična prijava je podneta protiv lica koje je oštetilo budžet Srbije za 1,32 miliona dinara. To lice je upravljalo službenim vozilom koje je za 10 meseci 2012. godine prešlo 100.000 kilometara, iako je data samo sedam putnih naloga na njegovo ime", rekao je Sretenović na predstavljaju izveštaja o reviziji

BEOGRAD - Državna revizorska institucija (DRI) Srbije ustanovila je da se službena vozila koriste neracionalno i već je podnela jednu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe, izjavio je danas predsednik te institucije Radoslav Sretenović.

"Krivična prijava je podneta protiv lica koje je oštetilo budžet Srbije za 1,32 miliona dinara. To lice je upravljalo službenim vozilom koje je za 10 meseci 2012. godine prešlo 100.000 kilometara, iako je data samo sedam putnih naloga na njegovo ime", rekao je Sretenović na predstavljaju izveštaja o reviziji svrsishodnosti uprvljanja službenim vozilima u 2012. godini.

Kako je objasnio, podaci do kojih je došao DRI o zloupotrebi od strane lica protiv kojeg je podneta krivična prijava razlikovali su se od podataka državnog organa koje je koristilo to vozilo.

Sretenović nije mogao da kaže koja je to državna služba jer je u toku istraga na osnovu podnete krivične prijave.DRI je od 126 direktnih budžetskih korisnika prikupio podatke o broju vozila koja koriste, kada su nabavljena, koja im je nabavna, a koja sadašnja vrednost, koliko su kilometara prešla od dana nabavke do kraja 2012.

Traženi su i podaci o tome u čijem su vlasništvu vozila, koji je pravni osnov za korišćenje, kolika je prosečna potrošnja goriva, koliki su rashodi za gorivo, održavanje, rezervne delove, registraciju, osiguranje i parkiranje.

Nakon analize dobijenih podataka državni revizori su odabrali 15 od 126 direktnih budžetskih korisnika za detaljnu analizu.Utvrđeno je da postoji 26.966 automobila kojima upravljaju direktni budžetski korisnici, od čega je 6.244 vozila opšte namene, a 20.722 vozila posebne namene.

To je prvi izveštaj DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja, a sledeći će biti o korišćenju imovine Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track