KANALIZACIJA: Bačevićev kanal okončao u kanalu!
Foto: Nebojša Mandić

O projektu bivšeg ministra više niko i ne priča

KANALIZACIJA: Bačevićev kanal okončao u kanalu!

Društvo -
Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene vodnog puta hidroenergetskog Sistema kanala Dunav-Morava pripremljena je aprila 2013. godine, ali nije doneta zbog nedostatka finansijskih sredstava, kažu u Ministarstvu građevinarstva

Gromoglasno najavljivani projekat izgradnje kanala Dunav-Morava-Vardar izgleda više nije u fokusu vlasti.

Pitanje je, zapravo, da li je ikada i bio, s obzirom na to da su njegovi najžešći, a moguće i jedini, zagovornici bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov prijatelj, nekadašnji ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

- Ne mogu ništa da govorim o tome. Studiju sam predao ministarki Zorani Mihajlović i ona se nalazi kod nje. Nisam više ministar i o tome ne mogu da pričam - kratko je odgovorio Milan Bačević, kada smo ga upitali šta je sa Studijom izvodljivosti za plovni kanal Dunav-Morava-Vardar, koji je on pokazao oktobra 2013. godine.

Pomenutu studiju izradila je kineska korporacija „Čajna gedžuba korporejšen limitid“, a digitalna verzija ovog dokumenta pod nazivom „Moravska dolina - Sveobuhvatni planski izveštaj“, čija je svaka stranica označena kao „confidential“ (poverljivo) danas se nalazi u Ministarstvu saobraćaja i u Agenciji za prostorno planiranje.

Od trenutka kada je studija završena, međutim, na ovom projektu izgleda niko ništa nije radio.

- Odluka o izradi Prostornog plana područja posebne namene vodnog puta hidroenergetskog Sistema kanala Dunav-Morava pripremljena je aprila 2013. godine, ali nije doneta zbog nedostatka finansijskih sredstava. Izrada ovog plana predviđena je Planom rada Vlade za 2014. godinu, ali do sada nije realizovana - kažu u Ministartvu građevinarstva.

Izgleda kao da niko nije bio impresioniran zaključkom studije da je „projekat izgradnje moravskog kanala kroz Srbiju izvodljiv i isplativ“.

Bačević o kanalu: Za Srbiju nema veće šanse

- Srbija od postanka i svih narednih vekova nema veću razvojnu šansu od ovoga što vam sada pokazujem. Mogućnosti za hiljade i hiljade različitih projekata. Ovaj projekat Srbiju svrstava u evropske velesile. (10. oktobar 2013)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track