KURIR OTKRIVA: Putin spremio Vučiću dva dana pakla!
Foto: Kurir štampano

Šta čeka Vučića u Moskvi

KURIR OTKRIVA: Putin spremio Vučiću dva dana pakla!

Politika -
Srpskog premijera tokom posete 7. i 8. jula čeka ruski državni vrh sa brojnim zahtevima. Ovo će tražiti od srpskog premijera: podrška izgradnji Južnog toka, otplata kredita za železnicu, saradnja kad Srbija bude predsedavala OEBS-om

BEOGRAD - Bratski zagrljaj Rusije mogao bi u naredna dva dana da dobije gvozdeni stisak, koji neće baš biti prijatan po Srbiju, ocenjuju sagovornici Kurira govoreći o poseti Moskvi koju danas započinje premijer Srbije Aleksandar Vučić.Kako Kurir saznaje u diplomatskim krugovima, na stolu će se naći najmanje pet bitnih stavki - stav Srbije o situaciji u Ukrajini, pitanje rešavanja zaostalih dugova za gas, visina rudne rente i preuzimanje predsedavanja OEBS. Poslednja, ali ne i najmanje važna tema biće zahtev Rusije da se Srbija jasno izjasni o izgradnji Južnog toka, to jest da njegovu realizaciju ne vezuje za stav EU.Vrući krompiri- Rusi planiraju da, ukoliko Bugarska ne nastavi izgradnju, čvorište iz ove zemlje prebace u Tursku. Pregovori sa ovom zemljom već se vode tajnim diplomatskim kanalima i Turska je veoma zainteresovana za ovaj projekat - otkriva izvor Kurira iz diplomatskih krugova. Imajući u vidu sve ove „vruće krompire“ koji će se naći u rukama srpskih zvaničnika, Dušan Janjić, politički analitičar, kaže za Kurir da će poseta Moskvi biti u znaku žutog kartona za Srbiju.- Susret će svakako biti neprijatan, tim pre što su na dnevnom redu neprijatne teme, dugovi, saradnja u vezi sa Južnim tokom, ali i preuzimanje predsedavanja nad OEBS, sa aspekta Ukrajine i Kosova. Dugovi se ne opraštaju, naročito ako se ima u vidu da se krediti koje smo uzeli odnose na projekte koji su i od ruskog interesa, poput Južnog toka. Putin jeste jak, ali ne i svemoćan, i kad ga pritisnu tamošnji oligarsi, onda i on mora da pritisne Srbiju. Ovo je vreme prebrojavanja, veliki sračunavaju ko je od malih uz njih, a ko na galeriji, i Srbija će zbog toga biti pod lupom u Moskvi - smatra Janjić.Jelena Milić, direktor Centra za evroatlantske studije, ocenjuje za Kurir da će ova poseta biti veliki test i da će nam posle nje biti jasno da li Rusija podržava ili guši evrointegracije naše zemlje.Čerupanje- Mislim da su male šanse da ova poseta prođe dobro po Srbiju, naročito zbog našeg budžetskog deficita, i da ćemo biti prinuđeni da prodamo neke od naših dragulja, poput EPS, za apsurdnu cenu. Očekujem i da će biti postavljeno pitanje kredita za izgradnju železnice i da ćemo zbog svega toga konačno uvideti da Rusija nema blagonaklon stav prema nama, već da nas tradicionalno čerupa, kao što to godinama radi malim zemljama. Takođe, trebalo bi očekivati i da Putin od Srbije zatraži kooperativnost kada bude preuzela predsedavanje OEBS - upozorava Milićeva.Ipak, Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, ima drugačiji stav.- Srbija je do sada uradila mnogo za Rusiju, a poslednji takav akt je nesvrstavanje u red onih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog Ukrajine i mislim da neće biti neprijatnosti. Ne treba zaboraviti da je Srbija prodala NIS po veoma povoljnoj ceni, a da je zauzvrat dobila odgovornog vlasnika. Očekujem vruće teme, ali ne i neprijatne zahteve - kaže Simić.

Janjić: Odlazak u Moskvu biće u znaku žutog kartona za Srbiju
Janjić: Odlazak u Moskvu biće u znaku žutog kartona za Srbiju

Aleksandar Vučić o odnosu prema EU i Rusiji BUDUĆNOST SRBIJE JE U EVROPIGovoreći o odnosima s Moskvom, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a da ne podržava sankcije protiv Rusije.- Srbija ima tradicionalno tesne odnose s Moskvom i stopostotno je zavisna od ruske energije, međutim, to me neće sprečiti da u Moskvi govorim jasnim jezikom. I tamo ću reći, isto kao i u Briselu, da je Srbija zainteresovana za dobre odnose s Rusijom, ali da je naša budućnost u Evropi - poručio je on.Upitan da li je srpska vlada jedinstvena o tom pitanju, kao i na konstataciju da je srpski predsednik primio šefa Dume, Vučić je naveo da se radilo o terminu koji je dogovoren pre godinu dana, u vreme kada je stanje u Ukrajini bilo potpuno mirno.Na pitanje da li bi Srbija, da ne postoji ekonomska zavisnost od Rusije, podržala sankcije protiv Rusije, on je kazao da bi sankcije protiv Moskve bile težak korak za nas, i to ne samo zbog zajedničke istorije koja nas povezuje.

Milićeva: Susret će biti neprijatan, jer su teme na dnevnom redu neprijatne
Milićeva: Susret će biti neprijatan, jer su teme na dnevnom redu neprijatne

Dvosmerna ulicaI VUČIĆ IMA SPISAK TEMAPremijer Vučić će se, kako je protokolom posete predviđeno, danas po podne sastati s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, a za sutra je zakazan susret s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kako je Kuriru potvrđeno u Vladi, u srpskoj delegaciji naći će se gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar energetike Aleksandar Antić i ministar privrede Dušan Vujović. Očekuje se i da Vučić nametne teme koje su Srbiji važne, poput niže cene gasa, bescarinski izvoz „fijata 500L“, visina rudne rente i kredit od 800 miliona dolara za železnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track