7. JUL: Obeležen Dan ustanka u Srbiji
Foto: Wikipedia

Ukinut 2001.

7. JUL: Obeležen Dan ustanka u Srbiji

Društvo -
Na današni dan, Žikica Jovanović Španac ubio je u Beloj Crkvi dva žandarma, a taj događaj bio je označen kao trenutak podizanja ustanka 1941. godine

NIŠ - Polaganjem venaca na spomenik Iskra slobode i na Kameničkom visu gradska i okružna organizacija Saveza boraca obeležile su 7. juli - Dan ustanka u Srbiji.Vence na spomenik položile su delegacije Srpsko-ruskog humanitarnog centra, Pokreta socijalista i delegacije organizacija i udruženja koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova.Na današni dan, Žikica Jovanović Španac ubio je u Beloj Crkvi dva žandarma, a taj događaj bio je označen kao trenutak podizanja ustanka 1941. godine.Dan ustanka Srbije kao državni praznik obeležavan je do 2001. godine.

Položeni venci na Spomenik slobodePredstavnici opštine, boračkih udruženja i vojske obeležili su danas 7. jul polaganjem venaca na Spomenik slobode na gradskom trgu u Gornjem Milanovcu.Ovaj datum se tokom druge polovine 20. veka u Srbiji slavio kao Dan ustanka protiv fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu, dok nije ukinut kao državni praznik 2001. godine.Vence su položili predsednik opštine, Milisav Mirković, predsednica Skupštine opštine Jadranka Dostanić, predsednik OO Saveza boraca Draško Ćurčić i predstavnici garnizona Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu.Inače, pojedini istoričari smatraju da bi Dan ustanka trebalo da bude 28. septembar, jer je toga dana 1941. godine oslobođen Gornji Milanovac, prvi grad u okupiranoj Srbiji koji su zajedno oslobodili četnici i partizani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track