INSTITUT BATUT: Nije potvrđen nijedan slučaj groznice zapadnog Nila
Foto: Zorana Jeftić

Ispitivanje u toku

INSTITUT BATUT: Nije potvrđen nijedan slučaj groznice zapadnog Nila

Društvo -
Kod 13 pacijenata postoji sumnja da su inficirani ovim virusom. Za šest pacijenata može se reći da su verovatno zaraženi, izjavio je direktor instituta Dragan Ilić

BEOGRAD - U Srbiji nije zvanično potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom zapadnog Nila, ali kod 13 pacijenata postoji takva sumnja, izjavio je danas direktor instituta Batut Dragan Ilić i dodao da se glavna sezona tog virusa očekuje krajem jula i početkom avgusta.

"To su slučajevi koji imaju simptome infekcije i kod svih njih su u serumu potvrđena antitela, ali da bi se slučaj potvrdio neophodno je da se i u likvoru nađu antitela. Do sada nije potvrđen nijedan slučaj sa antitelima u likvoru", rekao je Ilić.

On objašnjava da se od 13 sumnjivih slučajeva, za šest pacijenata može reći da su verovatno zaraženi, jer imaju izraženu kliničku sliku koja ukazuje na moguću infekciju virusom zapadnog Nila.

Zavod za biocide i veterinarske službe, kako objašnja, na celoj teritoriji Srbije rade stalni monitoring i do sada među pticama, konjima i komarcima nije registrovan virus zapadnog Nila.

"To što govorimo da još uvek nije krenula infekcija ne znači da nema infekcije uopšte. Znamo da u 80 odsto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a samo mali broj zahteva tretman na infektivnim klinikama", objašnjava direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batuta.

On dodaje da je u istom periodu prošle godine bilo potvrđenih slučajeve groznice zapadnog Nila i mnogo više pacijenata na infektivnim klinikama.Sagovornik Tanjuga očekuje da će se glavna sezona virusa "desiti krajem jula i tokom avgusta meseca" i dodaje da je zbog toga važno da se tretiranje komaraca obavlja u svim sredinama. što je zadatak lokalnih samouprava.

Ilić je ukazao da lokalne samouprave nisu spremno dočekale ovu sezonu, iako su im Batut i ministarstvo zdravlja uputili krajem prošle godine dva puta apel da planiraju sredstva u budžetu za tu namenu.

"Mali broj opština je to uradio i oni koji su to uradili nisu izdvojili dovoljno sredstava i sada se suočavaju sa problemima", rekao je Ilić.

Prošle godine u Srbiji su registrovana 303 obolela od groznice zapadnog Nila, a umrlo je 35 pacijenata.Među obolelima najviše je bilo pacijenata starijih od 65 godina, što ukazuje da je ova kategorija stanovništva izložena posebnom riziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track