SEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE: Služen parastos stradalima u akciji Medački džep
Foto: Tanjug

Pomen u Crkvi svetog Marka

SEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE: Služen parastos stradalima u akciji Medački džep

Društvo -
Hrvatska ni 21 godinu posle akcije Medački džep i 19 godina po završetku rata nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom sopstvene prošlosti. Ušla je u EU, a da nije rešila osnovne probleme, istakao je predsednik Veritasa Savo Štrbac
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos stradalim Srbima u hrvatskoj akciji Medački džep 1993. godine, a predstavnici izbegličkih udruženja su još jednom zatražili zadovoljenje pravde.Oni ističu da se Hrvatska još nije suočila sa svojom prošlošću i traže da se procesuiraju odgovorni za zločine u toj i drugim akcijama hrvatske vojske.U akciji hrvatske vojske poznate pod nazivom "Medački džep" u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, koji su bili zaštićena zona UN, 9. septembra 1993. ubijeno je 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja."Sve ovo govori o tome da Hrvatska ni 21 godinu posle akcije Medački džep i 19 godina po završetku rata nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom sopstvene prošlosti. Ušla je u EU prošle godine, a da nije rešila osnovne probleme", istakao je predsednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas, Savo Štrbac.On je istakao da je to veliki problem Hrvatske, a sa njom i celog regiona. Štrbac smatra da dok se svi narodi koji su učestvovali u ratovima 90-ih godina ne suoče sa svojom prošlošću, neće biti sreće na ovim prostorima.Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je novinarima da pravda nije zadovoljena i da apsolutno podržava porodice ubijenih u toj akciji, da se procesuiraju ratni zločini i pronađu nestala lica što bi trebalo da bude jedno od prioritetnih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske."Nedopustivo je da taj zločin posle 21 godinu nije sankcionisan", rekao je Linta.

On je kazao da je samo drugostepeno optuženi bivši general hrvatske vojske Mirko Norac osuđen na šest godina. Linta kaže da je to uvreda za žrtve i apeluje na isntitucije u Srbiji da pokrenu to pitanje, ali i procesuiranje odgovornih za zločine u drugim akcijama poput Bljeska, Oluje i drugih.Predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" koja je organizovala prastos Dragana Đukić rekla je da porodice žrtava traže da se one dostojno sahrane i da se pronađu nestale osobe u toj akciji, kao i da se prihvati u Hrvatskoj činjenica da je to bio zločin.Ona je rekla da će samo to priznanje dovesti i do procsuiranja odgovornih. Ona je dodala da to udruženje svake godine podseća na taj zločin kako se on nikada više ne bi ponovio.Posle parastosa koji je služilo sveštenstvo Crkve Svetog Marka položeni su venci na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima od 1991.do 2000.godina na prostoru bivše jugoslavije u Tašmajdanskom parku.Taj spomenik je podigla Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track