Najnovije vesti

Prva žena sa činom generala u Vojsci Srbije
Foto: Vojska Srbije

Iduće godine

Prva žena sa činom generala u Vojsci Srbije

Društvo
Na Vojnoj akademiji u Beogradu, u 2007. godini primljena je prva klasa devojaka na školovanje i od tada se ta praksa nastavlja

BEOGRAD - Vojska Srbije iduće godine mogla bi dobije prvu ženu koja će imati čin generala, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

 

On je rekao da je o tome danas razgovarao i sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general majorom Debrom Ašenherst koja je pre petnaestak dana postala i direktor Nacionalne asocijacije svih nacionalnih gardi SAD.

 

"Izrazio sam iskrenu nadu da ćemo iduće godine imati prvu ženu generala u Vojsci Srbije", rekao je Gašić novinarima posle sastanka sa Ašenherst.

 

Na Vojnoj akademiji u Beogradu, u 2007. godini primljena je prva klasa devojaka na školovanje i od tada se ta praksa nastavlja. Prema podacima objavljenim sredinom prošle godine u Ministarstvu odbrane bilo je zaposleno nešto više od 19 odsto žena dok se taj procenat u Vojsci Srbije kretao blizu devet odsto.

 

Od 2011. godine kada je Vojska Srbije i zvanično postala profesionalna devojke u oružanim snagama obavlju razne dužnosti i u pešadije, Rečnoj flotili, vojnom vazduhoplovstvu....

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...