HLEB ZA ŽIVOT: USAID pomogla meštanima četiri šabačka sela!
Foto: Kurir štampano

Otklanjanje posledica majskih poplava

HLEB ZA ŽIVOT: USAID pomogla meštanima četiri šabačka sela!

Srbija -
Pomoć za renoviranje kuća, u iznosu od 330 dolara po domaćinstvu, dobilo je 40 meštana, donaciju za zasnivanje proizvodnje od 1.500 dolara dobilo je osam domaćinstava, a po 750 dolara dobila su 24 domaćinstva

ŠABAC - Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) dodelila je danas, preko programa "Hleb za život", novčanu pomoć domaćinstvima u Šapcu koja su pretrpela štete tokom majskih poplava.

Pomoć su dobila 72 domaćinstva iz četiri sela: Orašac, Orid, Miokus i Mrđenovac, koja su najviše stradala tokom poplavnog talasa.

Prema rečima koordinatora programa Bebe Varge, danas uručena pomoć je deo planiranih donacija.

"Ovo je pomoć za socijalno najugroženije porodice i staračka domaćinstva. Ukupno oko 40.000 dolara podeljeno je za kućne popravke i zasnivanje proizvodnje u domaćinstvima kojima je poplava nanela štetu. Ovo je samo deo planirane pomoći regionu Šapca", rekla je Varga.

Pomoć za renoviranje kuća, u iznosu od 330 dolara po domaćinstvu, dobilo je 40 meštana, donaciju za zasnivanje proizvodnje od 1.500 dolara dobilo je osam domaćinstava, a po 750 dolara dobila su 24 domaćinstva.

Nekima od meštana tih sela ovo je prva pomoć nakon poplavnog talasa. Jedna od meštanki, Marina Isaković (40) naglasila je da se za pomoć obraćala svim državnim institucijama.

"Živim sama sa ocem u kući pravljenoj 1928. godine, poplava je uništila i nju, svo pokućstvo osim viseće kuhinje i "smederevca", i traktor, sve mašine, dva hektara kukuruza, hektar pšenice i svo povrće.

Kada sam shvatila da nas pomoć zaobilazi molila sam bar da nam daju 40 kvadrata laminata da bi se vratili u kuću jer živimo u tuđoj. Ovo je prvi put da smo nešto dobili", rekla je Isakovićeva. Tokom poplavnog talasa poljoprivredna domaćinstva u Šapcu pretrpela su štete na usevima od 1,06 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track