Blokiran granični prelaz kod Šida i put za Kragujevac
Foto: BETA

Blokada

Blokiran granični prelaz kod Šida i put za Kragujevac

Društvo -
Poljoprivrednici iz Mladenovca u blokadi sa 40 traktora na starom putu Beograd-Kragujevac kod skretanja za Aranđelovac

NOVI SAD - Član organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je da su u blokadi i granični prelaz Šid-Tovariševo i stari put Beograd-Kragujevac kod Mladenovca.

Ivković je rekao da su pored mnogih magistralnih puteva u Vojvodini, u blokadi i ova dva putna pravca jer policija ne dozvoljava poljoprivrednicima da se kreću traktorima.
Prema njegovim rečima, poljoprivrednici iz Mladenovca nalaze se u blokadi sa 40 traktora na starom putu Beograd-Kragujevac kod skretanja za Aranđelovac.
Od noćas su u blokadi stari put Subotica-Novi Sad kod Rimskih šančeva, Novi Sad-Temerin na Temerinskoj petlji, Pančevo-Kovačica, mostovi kod Titela i Žablja i Čente, prilazi Inđiji, Staroj Pazovi, Novoj Pazovi i Opovu i još neki manji putni pravci.
Ivković se još jednom izvinio svim građanima zbog novonastale situacije i rekao da do blokada puteva ne bi ni došlo da se policija nije isprečila pred oko 4.000 poljoprivrednika koji su traktorima krenuli za Beograd.
Poljoprivrednici protestuju jer su nezadovoljni uredbama Vlade Srbije koja po njihovom mišljenju favorizuju prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača. Vlada Srbije usvojila je pre dva dana uredbe o subvencionisanju proizvodnje žitarica, industrijskog bilja, krompira i duvana po ostvarenom prinosu, a ne kao do sada po hektaru obradive površine.
Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, kao i da resorno ministarstvo donese Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji, jer je to uslov da farmeri mogu da koriste sredstva iz IPA fondova EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track