Patrijarh Irinej osveštao kapelu u CZ
Foto: Tanjug

Okružni zatvor

Patrijarh Irinej osveštao kapelu u CZ

Društvo -
Ljudski je grešiti i svi mi grešimo. Ali je ljudski i pokajati se. Želeli bismo da ovo bude sveto mesto, da se oni koji se ovde nađu pokaju i počnu život kakav Gospod želi, rekao je patrijarh
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej osveštao je danas kapelu Vaskrsenja Hristovog u Okružnom zatvoru u Beogradu (poznatom kao CZ) u prisustvu Ministra pravde Nikole Selakovića, direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Minala Stevovića i drugih pravosudnih zvaničnika.

Nakon liturgije, kojom je kapela otvorena, Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će pritvorenici i osuđenici lakše naći pravi put, podsećajući da crkva najveće grešnike preobraća u svete ljude. "Ljudski je grešiti i svi mi grešimo. Ali je ljudski i pokajati se. Želeli bismo da ovo bude sveto mesto, da se oni koji se ovde nađu pokaju i počnu život kakav Gospod želi", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je ocenio da je ovo veliki dan za grad Beograd, državu Srbiju i sprsko pravosuđe.Ministar pravde je poručio da su pritvorenicima i osuđenicima ograničena samo prava u vezi sa obezbeđenjem prisustva krivičnom postupku ili izvršenju sankcije, ali da svi imaju pravo na verske slobode i ispovedanje svoje vere."To pravo će im od danas biti mongo bliže, nego do sada", naveo je Selaković poručujući da su verska prava i slobode preduslov za poštovanje i božijih i ljudskih zakona".

Podsećajući da je okružni zatvor u Beogradu najveći zatvor na Balkanu , Selaković je izrazio uverenje da će se broj ovih koji u njemu borave smanjivati i da će uspeti da nađu pravi put preobraćenja.Kapela površine 40 kvadratnih metara, nalazi se u unutrašnjosti zatvorskog kompleksa i u potpunosti oslikama freskama, a radovi na toj kaplei izvršeni su isključivo dobrovoljnim prilozima.Starešina kapele je dosadanšnji duhovnik u Okružnom zatvoru u Beogradu prezviter Gligorije Marković, paroh hrama Svetog cara konstantina i Carice Jelene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track