Boban Stojanović: Smatramo Prajd uspešnim
Foto: Tanjug

Dan posle

Boban Stojanović: Smatramo Prajd uspešnim

Društvo -
Država je pokazala da može kada hoće da spreči nasilje, rekao je LGBT aktivista

BEOGRAD - Organizatori Nedelje ponosa izrazili su danas zadovoljstvo zbog, kako su ocenili, uspešne Parade ponosa koja je u nedelju održana u Beogradu i istakli da je država pokazala da može da spreči nasilje kada to hoće.

"Smatramo Prajd uspešnim uprkos onolikoj policiji. Ljudska prava su proces koji se dugo ostvaruje... Sada je najvažnije da se kontinuitet Prajda održi i to će biti naš najveći izazov", rekao je na konferenciji za novinare jedan od organizatora Nedelje ponosa Boban Stojanović.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo što tokom jučerašnje šetnje LGBT aktivista nije bilo ozbiljnijih incidenata, a datum narednog Prajda objaviće uskoro.

"Verujem da se nasilje i sprega nasilja sa institucijama uz izvesnoj meri razbila i da je država pokazala da 'može kada hoće'", naveo je Stojanović.

Prema proceni organizatora, koja se, kako su istakli, poklapa s procenom policije, na Paradi je učestvovalo između 1.000 i 1.200 ljudi, dok je kroz aktivnosti u okviru Nedelje ponosa prošlo između 2.500 i 3.000 ljudi.

Organizatori su istakli da su nakon održanog Prajda dobili "vetar u leđa" i videli da se "može", ali da to nije dovoljno, već da tokom cele godine mora da se priča o zivotu LGBT manjine i njihovim pravima.

Goran Miletić je kazao da su zahtevi te populacije i pre Parade ponosa počeli da se ispunjavaju, a kao jedan od zahteva naveo je donošenje Deklaracije protiv homofobije na kojoj će raditi komisija Skupštine Srbije.On je kao pozitivno ocenio to što su političari u izjavama jasno i na pravi način osuđivali homofobiju, netoleranciju i nasilje i izrazio nadu da će tako biti tokom cele godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja