TELEVIZIJA ZAGLUPLJUJE DECU: Roditelji, spasite dete, podesite računar da se isključi!
Foto: Thinkstock

Naučnici upozoravaju roditelje

TELEVIZIJA ZAGLUPLJUJE DECU: Roditelji, spasite dete, podesite računar da se isključi!

Društvo -
Mališani koji TV gledaju duže od pola sata dnevno i odmalena koriste kompjuter teško se adaptiraju u društvu

BEOGRAD - Veliki broj sati provedenih ispred TV i kompjutera deci smanjuje vokabular, matematičke veštine i ti mališani se teže prilagođavaju u vrtiću i školi, pa često budu žrtve nasilja, pokazuje kanadska studija, s kojom su se složili i srpski stručnjaci.- Praksa pokazuje da sve što je preterano, bude kontraproduktivno. To važi i za zurenje u ekran, naročito za decu predškolskog i mlađeg uzrasta, koja nemaju šta da traže pred televizorom, a da ne pominjem pred kompjuterom. Kad dete previše gleda u TV, ono se uopšte ne socijalizuje, ne opšti s vršnjacima, ne čita, ne bavi se knjigom, slovima, što vremenom postaje zabrinjavajuće - kaže za Kurir socijalni psiholog Vesna Tomić.Roditelji kriviOna tvrdi da su za to najviše krivi roditelji, koji, da bi se odmorili, postave decu ispred ekrana.- Roditelji su krivi što mrtvi hladni podstiču decu da igraju igrice i bulje u ekran, da ne bi bili nemirni u kući. Tako deca zasednu ispred televizora, naizgled jesu mirna, ali im to direktno šteti jer ne rade ništa pametno i dobro za njihov razvoj - ističe Tomićeva.Da bi se pravilno razvilo, dete bi maksimalno smelo da provodi do pola sata gledajući televiziju, savetuje psiholog Aleksandar Šibul.Niz poremećaja- Do polaska u školu deca bi smela da gledaju televiziju između 15 minuta do pola sata dnevno, ni slučajno više. Sve preko toga direktno šteti detetu, a praksa pokazuje da gledanje televizije može razviti agresivnost, depresiju i poremećaj pažnje. Kad dete gleda TV program, izloženo je bojama, zvucima, jednom opštem šarenilu, što ima za posledicu da, kad dete treba da se uozbilji, čita i piše, njemu bude dosadno - kaže Šibul.Inače, Američka akademija pedijatara preporučuje da deca mlađa od dve godine uopšte i ne treba da gledaju TV, a da posle druge godine života mogu da gledaju najviše dva sata, ali isključivo kvalitetnog programa. Nažalost, iskustvo pokazuje da u današnje vreme deca provode dvostruko više vremena ispred TV.

ČINJENICEZabranili crtani- Današnji crtani filmovi imaju dosta nasilja i agresije- Mališani oponašaju junake iz omiljenih crtanih filmova i žele da budu kao oni. Tako se često desi da deca budu gruba i da govore ružne reči- U Japanu je 1997. čak 653 dece primljeno u bolnicu zbog epileptičnih napada koje je, kako je utvrđeno, prouzrokovalo gledanje 38. epizode crtanog filma „Pokemoni“. Posle detaljnijih istraživanja utvrđeno je da su svetlucavi sadržaji crvene i plave boje tokom serije izazvali napade- Deca koja mnogo gledaju TV i koriste kompjuter imaju krivu kičmu i loš vid- Posle svakog crtaća roditelji da objasne deci da ono što se dešava na ekranu nije isto kao u stvarnom životu

Udruženje RoditeljPODESITE RAČUNAR DA SE ISKLJUČIDragana Soćanin, predsednica udruženja Roditelj, savetuje mame i tate da podese kompjuter da se sam ugasi u određeno vreme.- Primarno je roditeljima skrenuti pažnju i edukovati ih. Nisam za to da deci treba potpuno uskratiti TV i kompjuter, ali sve treba dozirati. Savetujemo roditelje da se dogovore s decom koliko će im dopustiti da igraju igrice - kaže ona i dodaje da bi svaku crtanu seriju roditelji trebalo da prate s decom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track