LUTRIJA: Srbi mogu da konkurišu za useljeničku američku vizu
Foto: Beta

Do života u Sjedinjenim Američkim Državama slučajnim izborom

LUTRIJA: Srbi mogu da konkurišu za useljeničku američku vizu

Društvo -
Registracioni period će trajati do 3. novembra, a kandidati će moći da provere status od 5. maja 2015. One koji budu imali sreće čeka razgovor u ambasadi

BEOGRAD - Šef konzularnog odeljenja Ambasade SAD u Beogradu Elizabet Grakon saopštila je da građani naše zemlje od 1. oktobra mogu da se prijave za dobijanje viza za useljenje u Ameriku. Reč je o takozvanom DV programu (Diversity Program), koji omogućava izdavanje viza za stalni boravak u SAD osobama koje ispunjavaju uslove, dok se dobitnici određuju kompjuterskom metodom slučajnog izbora, poput lutrije. Grakon je navela da će registracioni period trajati do 3. novembra i da će oni koji su se prijavili moći da provere status, počevši od 5. maja sledeće godine, tako što će da unesu jedinstveni konfirmacioni broj i lične podatke.- Oni koji su „izvučeni“ počeće da dolaze na razgovor u Ambasadu SAD - ukazala je ona i istakla da ove vize pružaju mogućnost građanima da se usele, rade i žive u SAD.Godišnje se u našoj zemlji za useljeničke vize SAD prijavi oko 10.000 građana, dok od tog broja njih 150 do 200 bude i izabrano. Grakon navodi da program za useljenje omogućava izdavanje 50.000 viza u svetu i ističe da za ovaj program mogu da se prijave građani onih zemalja sa niskom stopom useljenja u SAD, među kojima je i Srbija.

OprezNE NASEDAJTE NA AGENCIJEElizabet Grakon upozorava da postoje agencije i pojedinci koji pokušavaju da izvuku finansijsku korist.- Ako, na primer, dobijete mejl od nekoga ko vam garantuje zelenu kartu ili da ćete pobediti, sigurno će vam na kraju tražiti da pošaljete novac. To je prevara - upozorava šefica konzularnog odeljenja američke ambasade u Beogradu.Uslovi za prijavu- Završena srednja škola- Prijavljivanje je besplatno- Dozvoljena je samo jedna registracija- Osobe koje imaju više od jedne prijave bivaju diskvalifikovane- Prijavljivanje se obavlja elektronskim putem- Popunjava se DV formular, koji se nalazi na internet stranici www.dvlottery.state.gov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track