SINDIKATI: 80 odsto policajaca štrajkuje
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Saobraćajci nisu izašli na ulice

SINDIKATI: 80 odsto policajaca štrajkuje

Društvo -
Štrajk policije u petak je drastično radikalizovan. Prema proceni sindikata, čak 80 odsto policajaca juče nije izašlo na ulice

BEOGRAD - Nezadovoljni uslovima rada saobraćajni policajci su stupili u štrajk, a koji su najavili da će obustaviti tek kada Ministarstvo ispuni njihove uslove.

- Od 2003. godine nismo dobijali novu uniformu. Sada hoće i dodatno plate da nam smanje. U teškoj smo situaciji, a nadležni uporno pokušavaju da zataškaju sve. Naš štrajk u praksi znači da je narod nezaštićen. Naravno da nam je žao zbog toga, ali i mi imamo porodice koje treba prehraniti - rekao je jedan policajac, koji neće prestati sa štrajkom dok Ministarstvo ne ispuni njihove uslove.

Saobraćajci izlaze na uviđaje samo za udese sa većom materijalnom štetom, ne regulišu saobraćaj, dok policija ne izvodi preventivne akcije kontrole, već izlazi na teren samo na ozbiljnije prekršaje i krivična dela.

Ministar Stefanović navodi da nije tačno da čak 80 odsto policajaca ne radi.

- Sve ih je manje i polako se vraćaju na posao. Pozivam ih da prekinu sa štrajkom i dođu na razgovor još danas. Oni koji najviše trpe zbog svega su građani. Ako se smanjuju plate svima iz javnog sektora, onda mora i njima - kaže Nebojša Stefanović.

On kaže da je ovaj štrajk protivzakonit i, ako štrajkuju pola meseca, to znači da će i plata biti manja. Štrajkuje oko 80 do 90 odsto radno angažovanih policajaca

- To što ministar Nebojša Stefanović ne zna koliko nas štrajkuje i zbog čega daje nam dodatnu snagu da u tome istrajemo. Svakodnevno širom Srbije zaposlenima prete otkazima, ali to im ne polazi za rukom. U ovom trenutku štrajkuje oko 80 do 90 odsto radno angažovanih policajaca i za sada se više ne deluje preventivno, pa ne čude gužve na ulicama i činjenica da policije nema u patrolama. Ministru poručujemo da se jedino sa teroristima ne pregovara - kaže Glišo Vidović iz Sindikata srpske policije.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track