KORAK POBEDNIKA: Završena parada, građani se razilaze
Foto: Kurir

70 godina od oslobođenja Beograda

KORAK POBEDNIKA: Završena parada, građani se razilaze

Društvo -
Sve je spremno za defile Vojske Srbije, kojem će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin. Naša vojska predstaviće danas više od 300 različitih sredstava naoružanja, a najatraktivniji segmenti biće nalet srpske vojne avijacije i nastupi Nebeskih vidri i ruske akro-grupe Striži
1 / 9 Foto: Deca, Parada

BEOGRAD - Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prva posle 29 godina biće održana danas kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije. Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

http://www.youtube.com/watch?v=o-uYBSV0nHo

15.55 - Počeo pljusak, vidi se i duga.

15.40 - Nebo nad Beogradom se ponovo naoblačilo i počele su kapljice kiše.

15.30 - Plakat za Putina

Oko hiljadu novinara iz 170 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva pratiće danas posetu ruskog predsednika Vladimira Putina i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda. Deo ruskih novinara je već stigao u Palatu Srbija, gde vlada užurbana atmosfera i pripreme za praćenje posete uglednog gosta.

Jedna od akreditovanih novinarki iz Novog Sada, inače dopisnica RIA Pobeda iz Rusije, pripremila je plakat na kome piše: "Vladimire Vladimiroviču, dobro došli u Srbiju", a koji namerava, ukoliko joj bude dozvoljeno, da raširi prilikom dočeka.

http://www.youtube.com/watch?v=jaPxSARqoG8

14.34 - Okupljeni građani mašu zastavicama Srbije i zauzimaju svoje mesto odakle će posmatrati vojnu paradu.

14.10 - Na četiri punkta za ulazak u predviđeni prostor za praćenje parade čeka na hiljade ljudi.

14.07 - Na Paradu su stigli i Zorana Mihajlović, Ivan Tasovac, Srđan Verbić, Jadranka Joksimović i Vanja Udovičić. Ubrzo zatim došli su i Rasim Ljaljić i Aleksandar Vulin, kao i Dušan Bajatović, Zoran Babić.

13.58 - Iako je do početka parade ostalo nešto više od sat vremena, nekoliko hiljada građana je već zauzelo svoja mesta. Prvi ministar koji je stigao je Velimir Ilić.

13.44 - Građanima se savetuje izbegavanje auto-puta.

11.50 - Pozivam sve građane koji žele da prisustvuju paradi da na nju dođu najkasnije do 14 sati, jer nakon toga neće biti u mogućnosti da uđu zbog izuzetnih okolnosti na čitavu organizaciju, a u njoj je učestovao i grad Beograd, kaže Siniša Mali.

11.30 - U podne se očekuje sletanje ruskog predsednika Vladimira Putina na beogradski aerodrom.

10.35 - Program vojne paradeDolazak predsednika Ruske Federacije i predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije

Počasna paljba

Himna Republike Srbije

Govor predsednika Republike Srbije

Govor predsednika Ruske Federacije

Predaja raporta komandanta vojne parade

Padobranski skok - desant

Defile pešadijskog ešelona

Egzercir Garde

Defile brodova Rečne flotile

Defile motorizovanog ešelona

Defile vazduhoplovnog ešelona

Letački program Akro grupe „Striži“

http://www.youtube.com/watch?v=YtR93qQTfF0

10.21 - Policijske snage pojačane su u užem i širem centru Beogarada, kao i na Novom Beogradu. Beograd očekuje dolazak Putina, pa je veliki broj pripadnika policije raspoređen duž Ulice kneza Miloša gde se nalazi zgrada Vlade Srbije, Bulevara kralja Aleksandra, kao i na Novom Beogradu. Na većim raskrsnicama primećeno je veće prisustvo saobraćajne policije. Sve saobraćajnice zasad su prohodne a saobraćaj se, ukoliko se izuzme kiša, odvija normalno.

10.20 - Važno! Građani će moći da posmatraju paradu iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane, kao i sa Kalemegdana. Molimo građane koji će paradu posmatrati iz Bulevara Nikole Tesle da dođu najkasnije do 14 časova. Od 15 časova neće biti moguće kretanje u širem rejonu Ušća gde se parada održava.

Mesta ulaska za građane su:1. prilaz sa Brankovog mosta i iz pravca TC Ušće: u blizini TC Ušće, raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i ulice Ušće,2. prilaz iz pravca hotela Jugoslavija i Trešnjinog cveta: raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Trešnjinog cveta.Molimo posetioce koji budu dolazili na paradu da ne nose rančeve, torbe, oružje ili šiljate predmete.

Grafika: Kurir
Grafika: Kurir

U zonama gde će biti posetioci obezbeđene su cisterne sa vodom, a dežuraće i kola Hitne pomoći. Takođe, na dva bočna prilaza biće postavljene i dve poljske bolnice.

10.00 - Zastoja u saobraćaju od aerodroma ka gradu, kao i na Novom Beogradu najverovatnije će biti u trenutku dočeka ruskog predsednika Vladimira Putina ispred Palate Srbije, kao i u toku njegovog prolaska gradom ka Groblju oslobodilaca Beograda gde treba da položi vence. Putin u Beograd sleće u podne i odmah potom kreće ka centru, tačnije ka Groblju oslobodilaca Beograda. Odmah posle polaganja venaca, državnička kolona vraća se na Novi Beograd, u Palatu Srbija, posle čega više neće prelaziti most.

09.50 - Kako ćete danas kući? Zbog održavanja vojne parade na prostoru između Palate Srbije i Dunava danas će biti izmenjene trase linija 15, 84, 704, 706 i 707.

Linije 84, 704, 706 i 707, umesto Bulevarom Nikole Tesle, u oba smera saobraćaće Bulevarom Mihajla Pupina, Aleksandra Dubčeka, Nikolaja Ostrovskog, Glavnom u Zemunu i dalje redovnom trasom.

Linija 15 će, umesto Bulevarom Nikole Tesle, u oba smera saobraćati Bulevarom Mihajla Pupina, Aleksandra Dubčeka, Vrtlarskom i dalje redovnom trasom, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

09.39 - Američki ambasador Majkl Kirbi niti drugi predstavnici Ambasade SAD neće danas prisustvovati vojnoj paradi koja se održava danas povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, objavio je Danas.

Ambasada SAD je dobila poziv da učestvuje u događajima 16. i 19. oktobra, ali će ambasador Kirbi prisustvovati svečanosti povodom godišnjice oslobađanja Beograda koja će se održati 19. oktobra. U Ambasadi Francuske u Beogradu je rečeno da će na današnjoj svečanosti ta ambasada imati svoje predstavnike.

Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine Mikola Dzigun učestvovaće na paradi. On ističe da se "takav događaj ne propušta". I iz Ambasade Nemačke je potvrđeno da će ambasador Hajnc Vilhelm i vojni ataše prisustvovati paradi. Paradi će prisustvovati ambasador Austrije, Ambasadu Češke predstavljaće vojni ataše, a Grčku ambasador i vojni ataše. Paradi će prisustvovari ambasador Slovenije Franc But, a kako je rečeno u Ambasadi Hrvatske, paradi će prisustvovati ambasador i vojni izaslanik te države.

09.15 - Prema vremenskoj prognozi nekoliko meteoroloških sajtova, poput Weather Channel-a i AccuWeather-a, kiša u Beogradu staje najkasnije u 15 sati, kada počinje razvedravanje. Tmurno vreme i kišu zameniće delimično oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Baš za paradu!

09.00 - Gužvi i zastoja na beogradskim ulicama nema. Saobraćaj od i ka Novom Beogradu, gde se danas u 15.30 časova održava vojna parada, funkcioniše bez ikakvih problema. Gužvi nema ni u vozilima GSP, a i primetno je manje automobila na ulicama.

08.55 - RHMZ navodi da će u periodu od 8.36 do 10.36 sati u Beogradu i dalje biti kiše.

8.35 - Zbog održavanja vojne parade na prostoru između Palate Srbije i Dunava danas će biti izmenjene trase linija 15, 84, 704, 706 i 707. Linije 84, 704, 706 i 707 će, umesto Bulevarom Nikole Tesle, u oba smera saobraćati Bulevarom Mihajla Pupina, Aleksandra Dubčeka, Nikolaja Ostrovskog, Glavnom u Zemunu i dalje redovnom trasom, a linija 15 će, umesto Bulevarom Nikole Tesle, u oba smera saobraćati Bulevarom Mihajla Pupina, Aleksandra Dubčeka, Vrtlarskom i dalje redovnom trasom.

8.00 - Drecun je rekao da je parada izuzetno dobro organizovana, ali da, kako je dodao, komentarišući kišu koja trenutno pada u Beogradu, "na žalost, nismo mogli još da organizujemo vreme.

7.30 - Zbog održavanja vojne parade, danas u Beogradu više od 100 osnovnih i srednjih škola, uglavnom na Novom Beogradu i u Zemunu, neće raditi ili će imati skraćene časove.

Šta ćete sve moći da vidite na vojnoj paradi

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme. Učestvovaće i poznata ruska letačke grupe "Striži" dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom i himnom države Srbije dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.

Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije Specijalne brigade i Vojne akademije. Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila - tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa...

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letelica Vojske Srbije - helikopteri tipa "gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "orao" "galeb" i transportni avion "an 26". U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Posebno iznenađenje će predstavljati nalet letačke akro-grupe "Striži" iz Rusije, dok će za građane, takođe, biti zanimljiv i prikaz padobranskog desanta koji će izvesti 30 padobranaca. Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "oganj", top haubica "nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "kub", protivavionski topovi "bofors".

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra "Ušće", vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track