ZAGLIBIO: Velja Ilić se davio u živom blatu, jedva ga iščupali!
Foto: Zoran šaponjić

Spasavanje ministra za vanredne situacije

ZAGLIBIO: Velja Ilić se davio u živom blatu, jedva ga iščupali!

Društvo -
Što sam se više batrgao, sve više sam tonuo. Da nije bilo tih ljudi, ko zna šta bi se dogodilo, rekao Ilić posle akcije spasavanja
1 / 6 Foto: Zoran šaponjić

KOSTAJNIK - Ministar za vanredne situacije Velja Ilić upao je juče u Kostajniku u živo blato!

U želji da obiđe jalovište rudnika Stolice, prvi je krenuo putem ispod donje brane, koja je pukla još proletos, za vreme poplava, i posle nekoliko koraka našao se u velikoj nevolji.

Najpre je pokušao da se sam iščupa, ali onda je počeo da tone sve više. U tim dramatičnim momentima u pomoć su mu priskočili obezbeđenje i meštani, pa uspeše da ga izvuku. Čizme su ostale u glibu, čak su čarape bile skoro spale.- Nezgodan osećaj! Što sam se više batrgao, sve više sam tonuo. Da nije bilo tih ljudi da priskoče, ko zna šta bi bilo - poverio nam se zabrinuti Velja.

Iliću su stanovnici sela, uništenog otrovnim materijama iz jalovišta, ubrzo doneli gumene čizme.- Ovo nije bilo nimalo naivno. Na ovom mestu su potonuli volovi - ispričao nam je posle jedan od Kostajničana.

Sačuvao čarape... Ministar ostao bez obuće
Sačuvao čarape... Ministar ostao bez obuće

To što je umalo ostao bez glave, ipak ga nije pokolebalo. Krenuo je dalje, ali već desetak minuta kasnije bio je u novoj opasnosti. Počeo je da se pentra uz uzbrdicu od jalovine, visoku tridesetak metara, onuda kuda niko ne ide. Negde na sredini nije mogao ni gore ni dole. Opet u problemu. I opet stiže pomoć, da se ne skotrlja i ne polomi.

Upiru sa svih strana... Velja na jalovištu
Upiru sa svih strana... Velja na jalovištu

- Opasan Velja! Onuda kuda se on uzverao na jalovište, ni divokoza ne bi mogla - komentarisali su meštani.Veljine nevolje zapravo su krenule od jutra... Dolazeći da označi početak radova na sanaciji jalovišta iz kojeg je iscurilo 80.000 tona otrovnih materija i zagadilo Kostajničku reku, Korenitu, Jadar i Drinu, na ulazu u selo sačekala ga je vanredna situacija - kamion i bager ostali su zaglavljeni na putu. Tu je Velja zasukao rukave i pomogao da se bager izvuče. Nedugo potom i njemu su spasavali živu glavu.

Počela sanacijaIZ BUDŽETA 16 MILIONAPo podne su počeli radovi na sanaciji jalovišta rudnika Stolice iznad Kostajnika, koje je u vlasništvu konzorcijuma „Farmakom“ Miroslava Bogićevića. Prva faza je zaustavljanje isticanja otpadnih voda i koštaće 16 miliona dinara, što će biti plaćeno iz budžeta Srbije. Toliko košta samo materijal, a radove će besplatno izvesti ekipe RTB Bor. Druga faza podrazumeva pravljenje nove brane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track