Dačić i Pusić: Beograd i Zagreb opredeljeni za saradnju
Foto: Fonet, Beta

Ministri spoljnih poslova dve zemlje

Dačić i Pusić: Beograd i Zagreb opredeljeni za saradnju

Politika -
Dačić smatra da bi iz svega što se dogodilo u prošlosti trebalo da se postave temelji za zajedničku budućnost

BEOGRAD - Beograd i Zagreb su opredeljeni za međusobnu saradnju, poručili su ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Hrvatske, Vesna Pusić, u zajedničkom intervjuu.

Ivica Dačić smatra da bi iz svega što se dogodilo u prošlosti trebalo da se postave temelji za zajedničku budućnost.

"Mi smo dobro definisali naše odnose i plan tih odnosa. Definisali smo odnose u dve grupe - pitanja iz prošlosti i pitanja koja treba da nas vode dalje", rekao je on.

“Ne mogu da verujem da se neke druge zemlje više ili manje vole ili mrze. Kad oni mogu da sarađuju zašto mi ne bismo mogli? Mnogo ljudi dolazi u Beograd radi zabave, a naši odlaze na hrvatsko more”, podsetio je Dačić.

Ministarka Pusić je istakla da je interes zemalja Balkana vezan za ekonomiju, transport i privlačenje investicija, a kroz to i poboljšanje ekonomskih odnosa i životnog standarda u Hrvatskoj i Srbiji.

“Probleme koji se odnose na prošlost ili evropsku budućnost rešavaćemo, ali uvek će se pojaviti neki novi”, upozorila je ona.

Dvoje ministara govorili su i o Bosni i Hercegovini, evropskim perspektivama jugoistočne Europe, kao i o refleksiji kriza u Ukrajini i Bliskom istoku na region.

"Ključno nam je da BiH bude stabilna i da se traga za rešenjima, jer je i nama u interesu da BiH bude deo EU", istakao je Dačić.

Ministarka Pusić smatra kako i EU treba da zauzme proaktivan pristup prema BiH, ali, kako je rekla, "glavna volja mora doći iznutra", iz same BiH.

"Region je novi interes Nemačke. Tu temu treba držati na dnevnom redu EU, zajedno s južnim susedstvom, kao i Irakom, Libijom, Sirijom koje predstavljaju teška krizna žarišta. Koliko god teški problemi bili ovde, oni su rešivi za EU. Siriju i Irak EU neće rešiti, za to je potreban ceo svet, ali jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan može", objasnila je Pusić.

(TV N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track