MANASTIR RAKOVICA: Pomen patrijarsima Dimitriju i Pavlu
Foto: Tanjug

Ruski patrijarh Kiril u poseti Srbiji

MANASTIR RAKOVICA: Pomen patrijarsima Dimitriju i Pavlu

Društvo -
Dolazak srpskog i ruskog patrijarha obeležila su zvona crkve, a građani su se tiskali da uživo vide, slikaju i uzmu njihov blagoslov
1 / 4 Foto: Tanjug

.BEOGRAD - Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i patrijarh Irinej služili su pomen u manastiru Rakovica gde su sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle koji je preminuo na današnji dan 2009. godine.

Služenju pomena prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh Irinej i Kiril ukazali su na značaj patrijarha Dimitrija i Pavla koji su, kako su naveli, ostavili dubok trag u crkvi.

Dolazak srpskog i ruskog patrijarha obeležila su zvona crkve, a građani su se tiskali da uživo vide, slikaju i uzmu njihov blagosov. Patrijarh Irinej je u razgovoru sa patrijarhom Kirilom napomenuo da mlađi nisu zapamtili patrijarha Dimitrija, ali da su saznali i čuli za njegove žitije i brigu za crkvu.Istakao je i da se patrijarh Pavle kao monah, episkop, a zatim i patrijarh, nije mnogo razlikovao, jer je živeo kao monah i u pogledu mišljenja i u pogledu vladanja.

Prema njegovim rečima, patrijarh Pavle imao je veliki ugled i narod je u njega gledao kao u ikonu. Patrijarhu Kirilu uručena je ikona Belog anđela i portret patrijarha Pavla.

On će danas na Novom groblju osveštati Ruski nekropolj i spomen-kosturnicu ruskih vojnika palih u Prvom svetskom ratu. Patrijarh moskovski i sve Rusije juče je stigao u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se susresti s najvišim crkvenim i državnim zvaničnicima i osveštati spomenik u Beogradu poslednjem ruskom caru, Nikolaju Drugom Romanovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track