Farmaceuti će podneti teret besplatnih lekova
Foto: Dado Djilas

Olakšice za građane

Farmaceuti će podneti teret besplatnih lekova

Društvo -
Predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova prof. dr Dragomir Marisavljević kaže za Kurir da je ova najava vrlo važna i povoljna za građane, zbog čega vredi da farmaceutski lanac istrpi napore koji će ga zadesiti

BEOGRAD - Najava Momčila Babića, direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, da će se od sledeće godine svi lekovi koji se izdaju na recept dobijati bez doplate i uz participaciju od 100 dinara izazvala je spekulacije da to neće naići na odobravanje domaće farmaceutske industrije.Predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova prof. dr Dragomir Marisavljević kaže za Kurir da je ova najava vrlo važna i povoljna za građane, zbog čega vredi da farmaceutski lanac istrpi napore koji će ga zadesiti.- Kao građanin pozdravljam svaki trud države da pacijentima olakša lečenje, pa tako i da lekovi budu besplatni ili dostupni uz neku minimalnu doplatu.

Zato smatram da je ovo pozitivan pomak. S druge strane, oni koji su u farmaceutskom lancu, domaće farmaceutske fabrike, distributeri, apoteke, zdravstvene ustanove, podeliće određeni teret. Kada dođe do toga, vrlo je važno da sve bude urađeno ravnopravno - kaže prof. Marisavljević i ističe da su u svakom slučaju pacijenti, odnosno građani, na prvom mestu.On navodi i da srpska farmaceutska industrija nije orijentisana samo na domaće tržište već i Evropsku uniju:- Možemo da se pohvalimo da se zakoni o lekovima svake godine usaglašavaju sa evropskim standardima i da imamo izvoz vredan više od 100 miliona evra godišnje.(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track