(FOTO) ONI SU OBORILI F117A: 250 raketna brigada proslavila svoj dan!
Foto: Tanjug

52 godine postojanja

(FOTO) ONI SU OBORILI F117A: 250 raketna brigada proslavila svoj dan!

Društvo -
Svečanim strojem, defileom i polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim pripadnicima, 250. raketna brigada za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije obeležila je 52 godine postojanja te jedinice u kasarni Banjica
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Brigada Vojske Srbije koja je 1999., tokom NATO agresije oborila više neprijateljskih aviona i raketa, uključujući i do tada "nevidljivi" F-117A, proslavila je danas svoj dan.

Svečanim strojem, defileom i polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim pripadnicima, 250. raketna brigada za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije obeležila je 52 godine postojanja te jedinice u kasarni "Banjica" u Beogradu.

Komandant te brigade brigadni general Duško Žarković istakao je tokom svečanosti da je 250. raketna brigada sposobna da odgovori budućim izazovima i poručio da je njen zadatak u narednom periodu da borbenu tehniku održi u ispravnom stanju i da podigne nivo obučenosti i znanja svojih pripadnika.

Žarković je naglasio i da su pripadnici te brigade, zajedno sa drugim vojnicima, poslednjih godinu dana znatno doprineli u otklanjanju posledica ovogodišnjih poplava u Srbiji, pre svega u reonu Šapca, Obrenovca i Kladova.

Konstatujući kako razvoj vazduhoplovnih sredstava zahteva veliku obučenost i uvežbanost, general Žarković je podsetio na NATO agresiju tokom koje je svih 78 dana "obuka u uslovima približno ratnim došla do izražaja", ali i koja je odnela život 28 pripadnika te brigade.

"Tokom borbenih dejstava izvršeno je na stotine manevara i posedanja vatrenih položaja, prelazeći pri tome hiljade kilometara. U toj neravnopravnoj borbi 28 pripadnika brigade, kojih ćemo se uvek s ponosom sećati, položilo je svoj život na oltar otadžbine", podvukao je Žarković.

Osim penzionisanih pripadnika i prijatelja jedinice, svečanosti su prisustvovali predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, gradske opštine Voždovac i Srpske pravoslavne crkve.

Pripadnicima 250. raketne brigade, u čijem sastavu se nalazi pet raketnih diviziona - dva naoružana raketnim sistemom "Neva" i tri samohodna diviziona raketnog sistema "Kub", dan jedinice čestitao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Čuvaju nebo nad Beogradom

Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije obeležili su 52 godine postojanja i sećanje na 24. novembar 1962. kada je u tadašnjoj Jugoslaviji formiran prvi raketni puk za protivvazduhoplovna dejstva.

Ta jedinica bila je naoružana sistemom "Dvina", u to vreme najsavremenijim raketnim sistemom, i bila je namenjena za odbranu Beograda i šire okoline.

Uvodenjem u upotrebu raketnog sistema "Neva" i formiranjem novih diviziona 1980. jedinica prerasta u rang brigade.Tehnika kojom brigada raspolaže je sovjetske proizvodnje druge tehnološke generacije.

Do sada je izvršena delimična modernizacija sistema "Neva", a u toku je modernizacija sistema "Kub".

Brigada je za doprinos u odbrani zemlje tokom NATO agresije 1999. odlikovana ordenom Narodnog heroja, a 2004. Gramatom patrijarha Pavla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track