OKUPACIJA BIOSKOPA ZVEZDA: Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević podržao demonstrante!
Foto: Beta

Potrebno ispitati pravne pretpostavke

OKUPACIJA BIOSKOPA ZVEZDA: Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević podržao demonstrante!

Beograd -
Ovo je jedan vapaj, jedan krik, jedna vrsta dozvoljenog intelektualnog i faktičkog malog bunta koji ukazuje na jednu tragičnu situaciju koju Beograd ima kada je reč o bioskopima, pogotovo sa bioskopima sa određenom umetničkom i filmskom koncepcijom, naveo je Vukosavljević

BEOGRAD - Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izjavio je danas nakon posete bioskopu "Zvezda" i razgovora sa članovim Pokreta za okupaciju da podržava i razume motive za takvu inicijativu ali je dodao da se moraju prvo ispitati pravne pretpostavke.

"Ovo je jedan vapaj, jedan krik, jedna vrsta dozvoljenog intelektualnog i faktičkog malog bunta koji ukazuje na jednu tragičnu situaciju koju Beograd ima kada je reč o bioskopima, pogotovo sa bioskopima sa određenom umetničkom i filmskom koncepcijom", naveo je Vukosavljević.

On je naglasio da Beograd takve bioskope u centru nema.

"Ovi mladi ljudi entuzijasti, posvećenici, napravili su jedan odlučan gest, ali se suočavamo sa jednom pravnom situacijom koja je nastala u ranijem periodu", dodao je Vukosavljević.Prema njegovim rečima, neka od prethodnih vlasti je uspela da privatizuje jedno preduzeće bez da precizno odredi na koji način i uz koje uslove moraju da budu očuvane njegove osnovne delatnosti.

"Mi ćemo pružiti podršku, naravno kad vidimo kakve su pravne pretpostavke za to. Verovatno će doći do nekih razgovora sa vlasnikom, malo ozbiljnijih nego što su poruke preko Fejsbuka", kazao je Vukosavljević.

On je izrazio nadu da će ova inicijativa, koja je vrlo hrabra i vrlo odlučna i usmerena ka jednom dobrom cilju, biti uz poštovanje zakona."I vlasnik je, kako sam obavešten, bio je obavezan ugovorom da sačuva delatnost ovih bioskopa. To se nije desilo. Neko je propustio da se žali na to što on nije uradio i sad smo se našli u jednom zamešateljstvu koje je vrlo nezgodno", istakao je Vukosavljević.

On je ukazao da su Sekretarijatu za kulturu vezane ruke, ali da postoje druge gradske institucije, kao što je gradsko javno pravobranilaštvo i da se prvo moraju ispitati pravne pretpostavke.

"Kada to budemo uradili videćemo, u skladu sa okolnostima, šta može da se postigne", rekao je Vukosavljević i dodao d u ovom trenutku da ne može da daje konkretne procene, ali da je dobra volja tu.

"Iza ovih reči stoji jedna ozbiljna jasna i razumna procena da Beogradu nedostaju njegovi bioskopi u centru grada, mali alternativni, kvalitetni bioskopi. Ovo jedan od takvih i mi ćemo rukovođeni tim stavom da pokušamo da vidimo šta se u datim okolnostima najviše može uraditi", podvukao je Vukosavljević.

Kako je dodao Beograd zaslužuje da ima bioskop gde će se skupljati autori, organizovati tribine...jer nije sve u blokbasterima, u filmovima holivudske A produkcije. Monogo toga je kada je reč o filmu u specijalm programima, alteranativnim i konceptualnim pristupima i Beogradu to nedostaje, istakao je Vukosavljević, napomenuvši da je glavni grad izgubio sve bioskope.Članovi Pokreta za okupaciju bioskopa, neformalne grupe mladih umetnika i građana, od petka uveče su u bioskopu "Zvezda". Oni rade na čišćenju i sređivanju ovog prostora i organizuju filmske projekcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track