Stefanović: Unapređenje elektronske uprave neophodno
Foto: Tanjug

Konferencija o E-upravi

Stefanović: Unapređenje elektronske uprave neophodno

Društvo -
Neke evropske države su pre više od 15 godina zabranile korišćenje papira u državnoj administraciji i prešle na elektronsku upravu kako bi podigle standard u društvu, podsetio je ministar

BEOGRAD - Srbija mora dramatično da napreduje u oblasti elektronske uprave kako bi postigla standard za svoje građane poput onog koji imaju razvijene evropske države, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je na konferenciji "Izazovi i perspektive e-Uprave u srpskoj državnoj administraciji" podsetio da u Evropi postoje države koje su pre više od 15 godina zabranile korišćenje papira u državnoj administraciji i prešle na elektronsku upravu kako bi podigle standard u društvu.

Stefanović je dodao da projekat "Podrška strateškom razvoju IT sistema u Ministarstvu unutrašnjih poslova" u okviru kojeg je održana današnja konferencija ima cilj da u tom ministarstvu postigne sveobuhvatnu stratešku reformu celokupnog informacionog sistema kako bi se omogućilo efikasnije pružanje svih usluga zasnovanih na podacima i informacijama koje se vode u evidencijama MUP.

"Cilj MUP je podizanje nivoa kvaliteta usluga do nivoa koji će biti primetan u svakodnevnom životu i radu građana, naše privrede i drugih državnih organa sa kojima sarađujemo", rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, unapređenje elektronske uprave je neophodno jer je nemoguće zamisliti modernu državu bez primene informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ministar se osvrnuo i na proces evrointegracija Srbije rekavši da su poglavlja 10, 23 i 24 najvažnija po pitanju oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija."Neophodno je ispunuiti sve obaveze koje iz njih proisitiču, ne da bismo ispunili obaveze i da bi nam neko rekao da smo nešto dobro uradili već da bismo mi bili zadovoljniji i da bi naši građani od toga imali koristi", rekao je Stefanović i poručio da će zbog toga MUP davati još veći značaj horizontalnim komunikacijama sa drugim državam po tom pitanju.

Stefanović je zahvalio Kraljevini Švedskoj na pomoći u razvoju srpske policije i poručio da ministarstvo treba da postane pravi servis građana, preduzeća i svih sa kojima sarađuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track