Srbijo, pomozi mi da vratim svoju decu!

Dalibor Đukanović nekoliko meseci nije video svoje blizance

Srbijo, pomozi mi da vratim svoju decu!

Društvo -
Sud u Belgiji, zemlji u kojoj živi njegova nevenčana supruga, nije priznao odluku srpskog suda da ćerku i sina posećuje dva puta nedeljno na četiri sata

BEOGRAD - Moja deca su kidnapovana! Za sve je kriv sud u Belgiji koji ne poštuje odluke Srbije i srpskih sudova.Na ratištu u Bosni spasavao sam srpsku decu, a sad mi ne preostaje ništa drugo nego da molim Srbiju da mi pomogne da spasem svoju! - kaže za Kurir Dalibor Đukanović (39).Nije bila zadovoljnaOn je otac Milice i Lazara, desetomesečnih blizanaca, ali nevenčana supruga već mesecima mu ne dozvoljava da ih viđa, pozivajući se na odluku belgijskog suda.- Aleksandra i ja smo tri godine bili u vezi i sve je bilo u redu dok, dva meseca pre porođaja, nismo otišli u belgijski grad Bornem. Tu su počeli svi moji problemi - kaže Dalibor.U Belgiju su, kako kaže, otišli jer su roditelji Aleksandre Gvozdenović (32) pored srpskog imali i belgijsko državljanstvo, a ona je želela da bude blizu njih kad se porodi.- Mnogo sam se radovao blizancima. Prisustvovao sam porođaju i presekao pupčanu vrpcu. Dva dana sam spavao u bolnici i bdeo nad njom i decom. Međutim, ona nije bila zadovoljna - priseća se Dalibor i dodaje da je najveći šok za njega bio kad mu je Aleksandra rekla da ne dolazi po nju, da će je njen otac izvesti iz bolnice i da će s decom preći kod roditelja.Molio ju je da se vrati, da deci ne oduzima oca, ali bez uspeha. Kad mu je u potpunosti zabranila posete, obratio se srpskim pravosudnim organima. Nikad neću odustatiPrvi osnovni sud u Beogradu doneo je rešenje da decu može da viđa četiri sata dva puta nedeljno. Međutim, Aleksandra belgijskom sudu podnosi zahtev za puno starateljstvo i optužuje ga za pokušaj kidnapovanja dece. Belgijski centar za socijalni rad potom, ne poštujući odluku suda u Srbiji, donosi odluku da Dalibor decu može da viđa samo u prostorijama centra, pod strogim nadzorom. Ne sme da ih slika i da im daje poklone.- Nikad neću odustati. Moja deca su državljani Srbije i nose moje prezime. Veliki sam patriota. Borio sam se za Srbiju i srpski narod. Međutim, sada, kada meni treba pomoć, niko neće da pomogne. Ne radi se ovde samo o jednom ocu kojem je onemogućeno da viđa rođenu decu, već i o poštovanju Srbije - upozorava Dalibor, koji je učestvovao u ratu u Bosni, a 1993. postao je pripadnik 72. specijalne brigade.(R. K.)

ĆuteAMBASADA BELGIJE BEZ ODGOVORAU belgijskoj ambasadi nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili povodom slučaja Dalibora Đukanovića. U Ministarstvu pravde nam je rečeno da im Đukanović može podneti zahtev i da će oni u skladu s tim i reagovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track