KURIR U MANASTIRU DRAGANAC: Srpska svetinja u koju i Albanci idu po molitvu!

Uoči Božića

KURIR U MANASTIRU DRAGANAC: Srpska svetinja u koju i Albanci idu po molitvu!

Društvo -
Dolazili su naoružani da seku šumu. Ja izađem pred njih. Što bih se bojao, ko je sa Bogom, smrti se ne boji, priča otac Kirilo, koji je 1999. odvraćao Srbe od izbeglištva tako što je legao pred traktore
1 / 4

DRAGANAC - Srpski se narod u Kosovskom Pomoravlju ne šali i ne smeje mnogo.U kafani neko ispriča vic u kojem Srbin nadmudri Albanca, i to uglavnom bude sve... Petnaest je godina već kako su ni tamo ni ovamo - jesu u Srbiji, i nisu. Dve se države otimaju o njih, a njima od tolike ljubavi kičma puca!

Utočište za 30.000 Srba... Zadužbina kneza Lazara
Utočište za 30.000 Srba... Zadužbina kneza Lazara

Život u strahuNasilja nema već nekoliko godina, ali sećanja na 1999. i 2004. godinu sveža su i o njima se priča, pa i deca koja ih ne pamte za njih znaju. Kad idu Kosovom, Srbi - neki od njih junače se i neće da priznaju, ali tako je - hodaju kao da svakog trenutka očekuju kamen u leđa. A kad padne noć, svuda gde je nesreća i sirotinja, mrak je preteći.U Kosovskom Pomoravlju živi oko 30.000 Srba, a Draganac im je jedini manastir. Kad je u leto 1999. godine srpska vojska napuštala Kosovo, za njom je, s razlogom se bojeći Albanaca, krenuo i narod. Čitavi krajevi tada su ispražnjeni od Srba, i takvi su ostali i danas. A u Kosovskom Pomoravlju, pred izbegličke kolone izlazio je tada iguman Draganca, otac Kirilo. Mnoge je od selidbe odvratio rečima, a pred traktore u Klokotu legao je na put: „Prosto vam bilo ako me pregazite!“ Srbi iz Klokota su se vratili u svoje kuće, eno ih tamo i danas.

Mnogi su ovde pronašli mir... Dvorište manastira Draganac
Mnogi su ovde pronašli mir... Dvorište manastira Draganac

Čudotvorna voda- Dolazili su neki naoružani pred manastir da seku šumu. Ja izađem pred njih. Što bih se bojao. Ko je sa Bogom, smrti se ne boji - kaže ovaj osamdesetogodišnjak, što je u svoje vreme, pre monašenja, bio tehnički direktor „Trepče“ i „Kolubare“.Manastir Draganac danas ima pet monaha i četiri iskušenika. Iguman je od početka 2011. otac Ilarion (40). On stiže svuda - na službi je u crkvi, u Kforu, u Prištini, u kancelariji kosovske administracije, u Gračanici, sa predstavnicima Vlade Srbije, sa zidarima koji podižu konake, ili na manastirskoj kapiji pozdravlja goste. Nije redak slučaj da u manastir dođu i Albanci sa molbom da im se očita molitva.- Za vreme hramovne slave kroz kapiju prođe i po više hiljada ljudi, koji dolaze na liturgiju, ali i da uzmu čudotvornu vodu sa manastirskog izvora - kaže Ilarion, iguman Draganca, jedinog manastira, jedinog svetla koje Srbi iz Kosovskog Pomoravlja imaju.

Nekad i sad... Rastko Lupulović, danas otac Ilarion
Nekad i sad... Rastko Lupulović, danas otac Ilarion

Rastko LupulovićIGUMAN BIVŠI MUZIČARSvetovno ime oca Ilariona je Rastko Lupulović. Imao je 22 godine i bio na vrhuncu slave kao glumac - dobio je Sterijinu nagradu, i kao muzičar - njegova grupa Kanda, Kodža i Nebojša snimila je album, kada je napustio sve i otišao u Dečane da se zamonaši.

ČinjeniceZADUŽBINA KNEZA LAZARA- Draganac se prvi put pominje u Ravaničkoj povelji kneza Lazara iz 1381. godine.- Draganac je njegova zadužbina, nazvana po ćerki Dragani.- Manastir je obnovio knez Mihailo Obrenović 1868. godine.- Posle Drugog svetskog rata služio je kao dečje oporavilište, a onda je 1971. napušten.- Sredinom devedesetih godina počela je obnova, a 1997. vratio se prvi monah.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track