Ponoćna Božićna liturgija u Hramu Svetog Save (FOTO, VIDEO)
Foto: TANJUG

Najradosniji hrišćanski praznik

Ponoćna Božićna liturgija u Hramu Svetog Save (FOTO, VIDEO)

Društvo -
Početak liturgije označila je zvonjava 49 zvona svetosavskog hrama, uz koju je u hram ušlo i sveštenstvo
1 / 8 Foto: TANJUG

BEOGRAD - Božićna liturgija, koju u Hramu svetog Save na Vračaru u Beogradu služi episkop toplički Arsenije, počela je u ponoć, uz sasluženje sveštenstva beogradskih crkava i u prisustvu velikog broja vernika.

Početak liturgije označila je zvonjava 49 zvona svetosavskog hrama, uz koju je u hram ušlo i sveštenstvo. Kako je najavljeno, na Božić 7. januara, sa početkom u devet sati, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služiće poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

Najavljeno je da će toj liturgiji prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Ranije u utorak, 6. januara, patrijarh srpski Irinej služio je večernju liturgiju uoči Božića u Hramu svetog Save na Vračaru. Paljenju badnjaka ispred Hrama prisustvovao je veliki broj građana a patrijarh je poručio da je badnjak simbol velikog praznika - rođenja Isusa Hrista.

Povodom Božića danas će u Beogradu, na takozvanom Trgu otvorenog srca u centru grada, biti organizovan i poseban program, uz tradicionalno lomljenje Božićne česnice u podne. U 10 sati nastupiće folklorni ansambl, a u podne Božićna česnica biće osveštana i podeljena prisutnima. Od 14 i od 15 časova Pozoriste "Ars longa" izvešće plesnu predstavu za decu "Deda Mrazova četiri godišnja doba" na muziku poznatog klasičnog muzičkog dela "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija.

http://www.youtube.com/watch?v=Lqvb4T4jWM4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track