ČELEBIĆANIN: Uvezeno meso je zdravstveno bezbedno i ispravno
Foto: KURIR

Upotreba u industriji

ČELEBIĆANIN: Uvezeno meso je zdravstveno bezbedno i ispravno

Društvo -
Reč je o mesu koje nastaje u vidu mesnih obrezaka posle primarne obrade mesa, objasnila je Čelebićanin. To meso može da se koristi isključivo za proizvode od mesa, koji će proći termičku obradu, a to su bareni proizvodi, viršla i parizer, objasnila je Čelebićanin

BEOGRAD - Načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin izjavila je danas da je 35.000 tona mesa, koje je uvezeno u Srbiju, zdravstveno bezbedno i ispravno.

Čelebićanin je rekla da je uvezeno meso treće kategorije koje se koristi za industriju mesa.

Reč je o mesu koje nastaje u vidu mesnih obrezaka posle primarne obrade mesa, objasnila je Čelebićanin. To meso može da se koristi isključivo za proizvode od mesa, koji će proći termičku obradu, a to su bareni proizvodi, viršla i parizer, objasnila je Čelebićanin.

"Takvi mesni obresci, mesne kategorije tri, može da se uveze samo za potrebe industrije mesa radi proizvodnje kobasica, odnosno proizvoda od mesa", naglasila je Čelebićanin.

Načelnica veterinarske inspekcije je naglasila da meso, koje je uvezeno, nisu otpaci i da postoji odgovarajuća kontrola i pravilnik o kvalitetu.

"Ne može da se realizuje uvoz, a da ne dobijete rešenje o dozvoli uvoza u kojem su propisani uslovi, poreklo, odobren objekat u EU, deklaracija i veterinarski sertifikat, što je najvažnije", dodala je Čelebićanin.

Prema podacima Uprave carina, kako je rečeno, Srbija je tokom prošle godine od klaničara iz EU uvezla 35.000 tona mesa.

( Tanjug/RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track