ŠTRAJK SE NASTAVLJA DO DALJEG: Potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora u petak
Foto: Nebojsa Mandic

Korak ka dogovoru

ŠTRAJK SE NASTAVLJA DO DALJEG: Potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora u petak

Društvo -
Prema rečima portparolke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, predstavnici sindikata pojaviće se na potpisivanju ugovora u petak u podne, ali to ne znači da će prekinuti štrajk

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas poseban kolektivni ugovor za prosvetne radnike, a reprezentativni prosvetni sindikati pozvani su na potpisivanje tog dokumenta u petak, 30. janura, rečeno je agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prema rečima portparolke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, predstavnici sindikata pojaviće se na potpisivanju ugovora u petak u podne, ali to ne znači da će prekinuti štrajk koji traje već treći mesec. "Posebnim kolektivnim ugovorom nisu rešene finansijske stavke i naši zahtev da nam plate ne budu smanjene za deset odsto", kazala je Jasna Janković agenciji Beta.

Ona je rekla da će, što se Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije tiče, štrajk biti prekinut kada bude postignut i potpisan sporazum o zahtevima sindikata, a u međuvremenu se nastavljaju pregovori i štrajk. Reprezentativni sindikati prosvete, koji već treći mesec štrajkuju skraćenjem časova na po trideset minuta, zatražili su ranije danas da se u razgovore o njihovom materijalnom položaju uključi i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Uputili smo premijeru pismo u kojem ga pozivamo da se i on uključi u razgovore, da čuje naš stav i da zajedno pronađemo rešenje", kazala je portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika. Ona je, takođe, navela da su analizom podataka o budžetskim sredstvima sindikati utvrdili da bi mogao da se pronađe prostor za uštedu i preraspodelu već postojećeg novca.

"Ta preraspodela, možda, ne bi mogla da nam vrati svih deset odsto, za koliko su nam zarade smanjenje odlukom o uštedama u javnom sektoru, ali bi svakako mogla da nam vrati jedan deo sredstava", kazala je Janković. Ona je navela da će sindikati predložiti formiranje radne grupe koja bi se time bavila, a i to bi trebalo da bude tema razgovora sa premijerom Vučićem. Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track