STIŽU VAKCINE ZA BEBE: Pentaksim već danas u svim delovima Srbije
Foto: Reuters

Dobijen sertifikat

STIŽU VAKCINE ZA BEBE: Pentaksim već danas u svim delovima Srbije

Društvo -
ubrzo stići i ostala količina po ugovoru od oko 50.000 do 60.000 "doza na kvartal", što znači da je na godišnjem nivou potrebno više od 200.000 doza

BEOGRAD - Serija vakcina "pentaksim" dobila je sertifikat iz nacionalne laboratorije i već danas će biti distribuirana širom Srbije.

"U toku jučerašnjeg dana jedna serija 'pentaksima' koja je, inače, deficitarna na tržištu u količini od 2.157 uzoraka je dobila sertifikat iz nacionalne kontrolne laboratorije", precizirao je Jaćović.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva je najavio da će serija vakcine "pentaksim", "koliko danas u saradnji sa kolegama sa Torlaka i iz Instituta za javno zdravlje biti distrubuirana širom Srbije".

Jaćović je izrazio nadu da će ubrzo stići i ostala količina po ugovoru od oko 50.000 do 60.000 "doza na kvartal", što znači da je na godišnjem nivou potrebno više od 200.000 doza da bi na tržištu bilo dovoljno "pentaksima". On je izrazio nadu da će biti adekvatno snabdeveno tržište, ističući da je u nadležnosti Agencije za lekove da proveri dokumentaciju, kvalitet vakcine i izda sertifikat.

"Rok je sedam dana. Mi to radimo za dan-dva najviše", rekao je Jaćović i dodao da neće biti zastoja. "Imamo nagoveštaj da će i ostala količina od 30.000, koja je definisana za ovaj kvartal, stići ovih dana u Srbiju", najavio je Jaćović.

Govoreći o povlačenju tri leka sa srpskog tržišta nakon preporuke Evropske agencije za lekove, Jaćović je podsetio da je još 23. januara ta agencija izdala preporuku o merama predostrožnosti koje treba preduzeti i povlačenju pojedinih medikamenata na evropskom tlu.

Jaćović je objasnio da je potom 27. januara Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije poslala dopis inspekcijskoj službi Ministarstva zdravlja sa preporukom da se iz predostrožnosti iz prometa povuku lekovi "avlotadin", "tridoks" i "panalimus".

Govoreći o ljudima, koji su koristili ova tri leka, Jaćović je naglasio da nema nikakvih opasnosti po njihovo zdravlje, niti neželjenih reakcija. "Građani Srbije mogu da budu bezbedni, jer se lekovi proveravaju na više nivoa, i kvalitet i efikasnost i bezbednost", dodao je Jaćović.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track