TEGOBE UČENIKA U ŠAJKAŠU: Skrivaju zašto su deca pala u nesvest

Razočarani roditelji đaka optužuju

TEGOBE UČENIKA U ŠAJKAŠU: Skrivaju zašto su deca pala u nesvest

Društvo -
Mislite da „beli mantili“ neće slagati?! Njihova reč je jača od naše i mi tu ništa ne možemo, kaže Sredoje Nikolić, čijem je sinu Nemanji prvom pozlilo

NOVI SAD - Mislim da nikada nećemo saznati pravi uzrok tegobama koje su naša deca imala. Sumnjivo je da rezultati još nisu objavljeni, kao i to što se spekuliše da je uzrok masovna histerija. Šta je onda našu decu poobaralo?!Ovo su reči Sredoja Nikolića, oca Nemanje, učenika OŠ „Isidora Sekulić“ u Šajkašu, koji se prvi onesvestio. On ne krije razočaranje u lekare.- Mi, roditelji, ubeđeni smo da će pravi rezultati biti prikriveni. Mislite da „beli mantili“ neće slagati?! Njihova reč je jača od naše i mi tu ne možemo ništa.I Ljubomir Arbutina, otac Anastasije (13), sumnjičav je što nadležni još nisu saopštili kompletne rezultate:- Neko je do sada roditeljima trebalo da se obrati i jasno i glasno kaže šta se to desilo sa našom decom. S obzirom na to da je stvar ovako osetljiva, trebalo je da javno pokažu rezultate analize krvi i urina, kao i kvaliteta vazduha. A ne da se pitamo šta se desilo! O našoj deci je reč.Deca puštena preranoDanijela Milaković, čijoj je ćerki Slađani, takođe učenici sedmog razreda, pozlilo nakon što su joj se dve drugarice onesvestile na rukama, ozlojeđena je što su učenici otpušteni iz Dečje bolnice u Novom Sadu pre nego što se utvrdilo šta se desilo.- Nisam mogla da trenem to veče kada su Slađanu pustili. Plašila sam se da ne počne ponovo da se guši. Strašno je kada ne znate šta je uzrok tegoba. Iako su prvi rezultati krvi i urina pokazali da je dobro, trebalo je ipak da se sačeka sa rezultatima druge analize pre nego što su deca puštena kući.Rezultati se čekajuU Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da u sali za fizičko, prostorijama za smeštaj sprava i rekvizita i svlačionici merenjima nije detektovano prisustvo amonijaka, sumpor-dioksida, sumpor-vodonika, ugljen-monoksida, azotnih oksida, kao ni eksplozivnih smeša i jona vodonika.- Dodatnim merenjima gasova iz septičke jame nisu utvrđena odstupanja od referentnih vrednosti - ističu u Institutu i dodaju da se rezultati ispitivanja uzoraka vazduha očekuju tokom sledeće sedmice.Dragan Drašković, direktor Kliničkog centra Vojvodine i načelnik Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu, kaže da je u nekim slučajevima potrebno i nekoliko nedelja da bi se dobili rezultati:- Tako je u svetu, pa i kod nas.

Ogorčen... Sredoje Nikolić
Ogorčen... Sredoje Nikolić

Dr Zoran RadovanovićTO JE BILA MASOVNA HISTERIJAEpidemiolog dr Zoran Radovanović smatra da je ceo slučaj „udžbenički primer epidemije masovne histerije“.Doživeo bih najveće iznenađenje ako ovo nije slučaj masovne histerije. Ne postoji nijedan toksin, otrov u medicini, koji izaziva simptome o kojima slušamo. Jednoj devojčici je pozlilo i odjednom 17 ostale dece pada u nesvest, a nastavnici koji su pritrčali da pomognu nisu imali nikakve simptome i tegobe.Dr Slobodan GrebeldingerURAĐENO JE I VIŠE OD POTREBNOGProf. dr Slobodan Grebeldinger, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kaže da bolnica nije imala obavezu da zadrži decu.Neke zdravstvene ustanove bi decu poslale kući, pa bi ih onda, u slučaju da se pojave neki simptomi, primili. Ja sam naredio da se prvo veče pojača i ljudstvo i dežurstva i da se sva deca koja imaju bilo kakve tegobe prime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track