INSPEKCIJA: Na crno radilo 29 radnika obezbeđenja
Foto: Marina Lopičić

Inspektorat za rad

INSPEKCIJA: Na crno radilo 29 radnika obezbeđenja

Društvo -
Od ukupno 43 kontrolisana poslodavca, devet je angažovalo radnike "na crno", dok jedan poslodavac nije prijavio čak 14 radnika

BEOGRAD - Inspektorat za rad je prošlonedeljnim nadzorom poslodavaca koji se bave fizičko-tehničkim obezbeđenjem, utvrdilo da je od ukupno 689 zaposlenih, 29 radilo "na crno", saopštilo je danas Ministarstvo za rad Srbije.

Od ukupno 43 kontrolisana poslodavca, devet je angažovalo radnike "na crno", dok jedan poslodavac nije prijavio čak 14 radnika. Tom inspekcijom utvrđeno je i da je devetoro zaposlenih, suprotno Zakonu o radu, bilo angažovano na osnovu ugovora o stručnom osposobljavanju i usavršavanju. Inspektori su zbog toga podneli 21 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih i odgovornih lica, od čega 10 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog angažovanja na radu "na crno".

Time su, kako se dodaje, poslodavci sprečeni da, izbegavanjem plaćanja poreza i doprinosa, nanesu direktnu štetu budžetu Srbije. Inspekcijskim nadzorom bilo je obuhvaćeno 379 lokacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track