Nikolić: Rasvetliti sve okolnosti tragedije
Foto: Printskrin Tanjug

Predsednistvo Srbije

Nikolić: Rasvetliti sve okolnosti tragedije

Društvo -
Jedno humano, veličanstveno delo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju, ocenio je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se "jedno humano, veličanstveno delo pretvorilo u tragediju koja je duboko potresla Srbiju" i da se mora "sačuvati pribranost i rasvetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije". Nikolić je danas u Predsedništvu Srbije razgovarao s ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, povodom pada helikoptera VS koji se dogodio u petak uveče. Tom prilikom je poginulo sedam osoba.

U saopštenju se navodi da je Nikolić naglasio da ta tragedija potresa čitav region i da su njene razmere veće nego što bilo ko u ovom trenutku može da sagleda. "Jedno humano, veličanstveno delo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju", ocenio je Nikolić i istakao da je cela nacija u potpunom šoku. On je podvukao da se mora sačuvati pribranost i rasvetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije. Predsednik Srbije je zahtevao od ministra Gašića i načelnika Dikovića kompletan izveštaj u najbržem mogućem roku. "Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije", rekao je Nikolić. On je istakao važnost kontinuirane brige o porodicama poginulih, na prijateljski i neposredan način. Ministar odbrane Bratislav Gašić je zahvalio predsedniku na podršci i izvestio ga o podacima kojima vojska trenutno raspolaže. "Što se tiče porodica, one će biti obezbeđene u skladu sa zakonom", rekao je Gašić.

On je naglasio da je veoma važno otkloniti sve sumnje i da će izveštaj Komisije o tome šta se desilo biti precizan i nedvosmislen. Gašić je istakao važnost sloge u vojsci, koja je izložena čestim napadima i podvukao da će učiniti da se ostvari jedinstvo u toj instituciji. Sastanku su prisustvovali i komandant vazduhoplovstva i PVO Ranko Živak, zamenik NGŠ Jovica Draganić, zamenik komandanta združene operativne komande Slavoljub Janićijević i pukovnik Milorad Vidaković načelnik odeljenja za planiranje u upravi za operativne poslove. Helikopter Mi17 se u petak u 22.30 srušio u blizini aerodroma "Nikola Tesla". U nesreći su živote izgubili piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari letači Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba porodice Ademović iz Novog Pazara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track