SRPSKA LEGENDA O POMRAČENJU: Stari Srbi verovali da Sunce grizu vukodlaci!
Foto: Tanjug Dimitrije Nikolić

Čega su se bojali naši prapreci

SRPSKA LEGENDA O POMRAČENJU: Stari Srbi verovali da Sunce grizu vukodlaci!

Društvo -
U dečanskim zapisima piše da je u godini pomračenja 1331. izgorelo 10 crkava, a to vezuju i za smrt Stefana Dečanskog, baš kao i što su neki pomračenje 1999. vezivali za bombardovanje, nadahnuto je jutros na Tvrđavi kazivao niški profesor Dragan Gajić

NIŠ - Pošto nisu mogli drugačije da objasne šta to zaklanja Sunce jer za pravilan poredak nebeskih tela nisu ni znali, mnogi su pomračenje objašnjavali pričama kojima su pokušavali da reše misteriju. Tako su se u mnogim narodima pojavile legende, a kod Srba provukla ta da Sunce grizu vukodlaci, ovo je danas na Tvrđavi Nišlijama otkrio redovni profesor Departmana za fiziku niškog Prirodno-matematičkog fakulteta Dragan Gajić.

On je ovom i sličnim zanimljivim pričama jutros plenio pažnju građana Niša koji su došli teleskopom da posmatraju pomračenje Sunca objašnjavajući zašto su mnogi ovu pojavu doživljivali kao mističnu, zašto su je se bojali i od nje zazirali.

"Žika je lud, dete će mu oslepeti""Naši prapreci počeli su da shvataju da njihov život umnogome zavisi od Sunca, tako da je normalan bio strah zbog trenutka kada odjednom, kada mu nije vreme, nastupi strah", objasnio je Gajić. - Mislili su da ako se krene u rat, izgubiće se. Ali i to je bilo krajnje pogrešno, pa onaj drugi će pobediti. Uvek je tu bilo negativne konotacije. U dečanskim zapisima, na primer, piše da je u godini pomračenja 1331. godine izgorelo 10 crkava, a to vezuju i za smrt Stefana Dečanskog, baš kao i što su neki pomračenje 1999. godine vezivali za bombardovanje Srbije - pričao je profesor u Tvrđavi.

Svi su radoznalo slušali kako je bilo 1961. godine kada je Niš bio "centralna linija totalnog pomračenja", pa su zato naučnici jednu od najlepših astronomskih pojava posmatrali baš odavde.I te godine zvanično su obaveštavali ljude da sklone, a mene je otac, inače geograf, sećam se, izveo na ulicu da kao dete gledam pomračenje. Komšije su tada govorile: "Žika je lud, dete će mu oslepeti" - seća se Gajić.Ludilo 1999: Učestalo mokrenje zbog pomračenja?!Ovaj profesor još bolje pamti kakva je panika u Srbiji nastala 1999. godine nakon što je Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku izdalo zvanično saopštenje kako se treba ponašati u vreme pomračenja.Savetovali su da stari i deca ostanu kod kuće, da se spuste roletne na prozorima, da su posebno ugroženi hronični i psihijatrijski bolesnici, kao i da su moguće posledice ubrzan rad srca, grčenje u želucu, svrab, skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track