Šormaz: Nije tačno da je VBA nezakonito postupala
Foto: Fonet Nenad đorđević

Odbacio optužbe

Šormaz: Nije tačno da je VBA nezakonito postupala

Politika -
To Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nadzoru, koji je rađen u prethodna dva dana, nije utvrdio. Nije utvrdio jer je nemoguće bilo da se utvrdi zato što se nije dogodilo, istakao je poslanik SNS

BEOGRAD - Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je danas da je apsolutno netačno da je Vojnobezbednosna agencija (VBA) nezakonito postupala i u jednom slučaju i bez odluke suda prisluškivala građane Srbije.

"To Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nadzoru, koji je rađen u prethodna dva dana, nije utvrdio. Nije utvrdio jer je nemoguće bilo da se utvrdi zato što se nije dogodilo", rekao je Šormaz koji je i član skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti. On je to rekao povodom jučerašnje izjave poslanika Demokratske stranke (DS) Dragana Šutanovca koji je kazao da je Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti nepobitno utvrdio da je verodostojan dokument da je VBA pratila aktivnosti Srpske radikalne stranke.

"Član Odbora iz DS Dragan Šutanovac, koji sada ovde nije prisutan može samo da potvrdi svaku moju reč. Nema šanse da izgovori nešto drugo", istakao je Šormaz dodajući da VBA nikada nije radila nezakonito. Kako je naveo, sve što je utvrđeno je da je "jedan telegram poslat iz Novog Sada u Beograd verodostojan, a koji je ovde u Skupštini pokazao Ombudsman".

"Telegram, ne prisluškivanje građana, ne praćenje, ne rad u okviru nekih stranki itd", naglasio je Šormaz, dodajući da su Vojska Srbije i VBA među najvažnijim institucijama u Srbiji i da imaju podršku građana. U dokumentu koji je u Skupštini ranije predstavio zaštitnik građana Saša Janković, navodi se da je VBA "vršila praćenje i kontrolu" aktivnosti SRS 15. novembra 2014. godine, kada je organizovan miting u centru Beograda povodom povratka Vojislava Šešelja u Srbiju.

Kako je kazao juče Šutanovac, Odbor je utvrdio da se izašlo iz zakonskog okvira rada VBA i naložio generalnom inspektoru Agencije da u roku od 15 dana izvrši potpunu inspekciju, predloži mere i pošalje izveštaj u parlament. Današnju skupštinsku raspravu obeležila je polemika poslanika Srpske napredne stranke Veroljuba Arsića i Socijaldemokratske stranke Marka Đurišića koji su izneli međusobne optužbe na račun rada u borbi protiv korupcije i narkorika. Đurišić je kazao da je u vreme bivše vlasti demokrata završena saradnja sa Haškim tribunalom, a razotkrivena je i velika mreža trgovine narkoticima.

"Rezultati ove Vlade u borbi protiv narkotk su da je najveći diler označen od strane premijera bio u pritvoru tri meseca za neki sitan poreski prekršaj, a sada je slobodan građanin i putuje van ove zemlje i ne znam da li se bavi, kojim se poslom bavi, da li se ponovo bavi trgovinom narkotika", rekao je Đurišić. Poslanik SNS Veroljub Arsić rekao je da je organizovani kriminal upropastio državu do 2012, a tajkunske veze sa državom i neplacahanje poreza osiromašili građane.

"Niste ni smeli da uđete kod Miškovića, još manje kod Beka", rekao je Arsić navodeći da je organizovni kriminal Razvojna banka Vojvodine i to što su milijarde evra završile u of šor kompanijama. U Skupštini je sada pauza nakon razmatranja amandmana na Predlog zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma i izmena Carinskog zakona. U nastavku u 14 sati bi trebalo da budu razmotreni amandmani na Predlog zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track