FBI ŠPIJUNIRAO TESLU: Agenti uništili tajni projekat sprskog naučnika Zrak smrti
Foto: Profimedia

Dokumentarac otkriva nove detalje

FBI ŠPIJUNIRAO TESLU: Agenti uništili tajni projekat sprskog naučnika Zrak smrti

Društvo -
Teslina kula u Njujorku bila je srušena jer se smatrala opasnom po bezbednost SAD. Vreme je da se otkrije istina o ovom naučniku, kome su posle smrti agenti Američkog istražnog biroa pretresli sobu u hotelu, navodi Džozef Sikorski

BEOGRAD - Pre više od jednog veka Nikola Tesla je sanjao da svetu podari besplatan bežični prenos energije iz tornja i laboratorije Vordenklif na Long Ajlendu.

Ostaci tog Teslinog epohalnog dela su tokom decenija bili gotovo izgubljeni, ali su opet oživeli. Moj film detaljno govori o borbi naučnika, vizionara za ostvarenje njegovog sna, kako bi omogućio da energija bude dostupna svim ljudima na planeti!

Ove reči američkog režisera Džozefa Sikorskog svojevrsna su poruka Beograđanima, pred premijeru njegovog dokumentarnog filma o Nikoli Tesli - "Energija narodu".

- Više od deceniju istražujem sudbinu Nikole Tesle u Americi, posebno njegov rad u laboratoriji Vordenklif. Ovaj dokumentarac je o Teslinoj kuli u Njujorku, koja je nazvana "tvrđava za narod", a bila je srušena jer se smatrala opasnom po bezbednost SAD. Vreme je da se otkrije istina o ovom naučniku, kog je FBI špijunirao i kome su posle smrti agenti Američkog istražnog biroa pretresli sobu u hotelu "Njujorker", pokupili i odneli sva dokumenta o tajanstvenom projektu koji se zvao "zrak smrti" - otkriva za "Novosti" režiser Džozef Sikorski.

Sikorski se, inače, bavi i straživanjem nestalih izuma i projekata Nikole Tesle. Zahvaljujući zakonu o slobodi informacija, uspeo je da prikupi oko 200 veoma zanimljivih dokumenata na osnovu kojih je napisao biografiju o Tesli. Najintrigantniji deo filma su svakako prikazi i tumačenja legendarnih tunela u Vordenklifu koje je Tesla izgradio ispod tornja kao deo bežičnog prenosa električne energije.

- Prikazivanje najnovijeg filma o našem velikom naučniku je deo šire akcije promovisanja Nikole Tesle čije se ime često kod nas posmatra u kontekstu idolopoklonstva i senzacionalizma. U suštini običan narod malo zna zbog čega je Teslino delo važno za razvoj civilizacije i njenu budućnost - tvrdi Stanković, koji je i direktor jedinstvenog "Tesla magazina" iz Toronta.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track