Nova pljačka studenata!

Dokle više?!

Nova pljačka studenata!

Društvo -
Školarina na ETF posle poskupljenja čak 204.000 dinara. Šumarski fakultet podigao cenu na 60.000, a većina razmišlja o novim višim cenama studiranja

BEOGRAD - A otkud im pare?!Čak sedam fakulteta zatražilo je povećanje cene studiranja za oko 10 odsto.

Elektrotehnički i Šumarski fakultet već su odlučili da podignu cene, a neki su posle apela Senata Univerziteta odlučili da, kako kažu, „razmotre svoje namere“.

- Majka mi je ostala bez posla i živimo samo od očeve plate. I dosad su jedva uspevali da skupe novac za moju školarinu, i ne smem ni da pomislim šta će biti ako ona poskupi - kaže jedan od studenata Geografskog fakulteta.

Profesor Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na ETF, rekao je da će školarina od 1. oktobra poskupeti za 11 odsto.

I na Šumarskom fakultetu ne nameravaju da se odreknu povećanja od 5.000 dinara, za koliko su se, kako tvrde, povećali troškovi.

- Odluku je doneo Savet i jedino on može da je promeni - kaže prof. Mirjana Ocokoljić, prodekan za nastavu na Šumarskom fakultetu.

Na FPN tvrde da će posle praznika odlučiti da li će izjednačiti cenu školarina za sve smerove.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević smatra da su zahtevi fakulteta opravdani, ali da je ipak apelovano da iz socijalnih razloga ne menjaju cene.

- Ima mnogo studenata kojima jedan ili oba roditelja ne rade i zato smo tražili da se visina školarina ne menja. Fakulteti traže povećanje školarina u okviru priznate inflacije jer zbog rasta troškova ne mogu da prežive - kaže Kovačević i dodaje da će konačna odluka o školarinama pasti 18. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track