DANAS JE SVETSKI DAN ROMA: Rom 7 puta siromašniji od najsiromašnijeg Srbina
Foto: AP

Najugroženija manjinska grupa u Srbiji

DANAS JE SVETSKI DAN ROMA: Rom 7 puta siromašniji od najsiromašnijeg Srbina

Društvo -
Statistika pokazuje da je tek 20 odsto Roma je funkcionalno pismeno. Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, 8. aprila 1971. u Londonu, kada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, đelem" i ustanovljena romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom

BEOGRAD - Svetski dan Roma ustanovljen je na današnji dan sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom. Povodom Svetskog dana Roma, predstavnike Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine danas će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavila je predsednikova služba za saradnju sa medijima.Zaštitnik građana Saša Janković je, uoči tog praznika, ocenio da su Romi i dalje najugroženija manjinska grupa u Srbiji, a do sada postignuti rezultati na unapređenju njihovog položaja nisu otklonili ključne prepreke za njihovu socijalno-ekonomsku integraciju. On je u saopštenju dostavljenom medijima ocenio da bitnije promene u tom pogledu ne može biti bez dosledne primene afirmativnih mera u obrazovanju Roma, zbog čega zaštitnik građana ove godine posebnu pažnju posvećuje potpunom pravnom uređenju tog pitanja.Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović izjavio je da je zadovoljan sprovođenjem Strategije kada je reč o obrazovanju i zdravstvenom položaju Roma dok, kako je rekao, u oblasti stanovanja i zapošljavanja ne može nikako biti zadovoljan."U oblasti obrazovanja postignuti su određeni vidljivi rezultati, preko afirmativnih mera upisa učenika u srednje škole i na fakultete, a u nekih 173 osnovnih škola uveden je pedagoški asistent romske nacionalnosti, koji je karika između škole, učitelja, romskog učenika i njegovih roditelja.

Time je povećan broj romske dece u osnovnom obrazovanju za 20 odsto", rekao je Mihajlović Tanjugu.I zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković naveo je da je tek delimično zadovoljan primenom Strategije, ističići da osim teoretskog dela koji je napravljen, "nismo videli neku naročitu korist". Problemi Roma u Srbiji, su kako je rekao, brojni i pre svega se odnose na njihov ekonomski i socijalni položaj, stambene probleme i političku zastupljenost."Statistika pokazuje da je jedan Rom sedam puta siromašniji od najsiromašnijeg Srbina, a tek 20 odsto Roma je funkcionalno pismeno", naglasio je Acković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track