SMRT POD VELOM TAJNE: Superveštačenje otkriva ubice Dade Vujasinović!
Foto: Pt Yt

NEWSWEEK ne da da se zaboravi

SMRT POD VELOM TAJNE: Superveštačenje otkriva ubice Dade Vujasinović!

Društvo -
Nakon pisanja srpskog magazina Njuzvik, ministar policije najavio da će veštačenje predmeta i oružja u vezi sa smrću novinarke Dade Vujasinović (30) verovatno biti objavljeno u laboratoriji u Hagu

BEOGRAD - Superveštačenje predmeta i oružja u vezi sa smrću novinarke Dade Vujasinović (30) najverovatnije će biti obavljeno u Holandiji.Ovo je juče, nakon pisanja magazina Njuzvika, koji je u novom broju objavio potresnu ispovest Dadinih roditelja, najavio ministar policije Nebojša Stefanović.Spominjali samoubistvoDada Vujasinović, novinarka Duge, na jučerašnji dan pre 21 godinu pronađena je mrtva u stanu svojih roditelja na Novom Beogradu. Prema rezultatima istrage koja je tada sprovedena, tvrdilo se da je izvršila samoubistvo pucnjem iz lovačke puške. Međutim, okružno tužilaštvo je u januaru 2009. pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo i zatražilo od policije da otkrije ubicu, što do danas nije urađeno.- Dade nema i meni ništa nije važno, ali valjda je važno Srbiji. Stvari nisu rečene do kraja - kaže Dadin otac Radislav Vujasinović za Njuzvik. On, međutim, napominje da je za njega dokazano da je Dada ubijena i da se plaši da će novo veštačenje vratiti stvari na, kako kaže, mrtvu tačku.AnalizaS druge strane, Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistva novinara, kaže da je superveštačenje u Hagu neophodno kako bi se utvrdila istina o Dadinoj smrti.- Komisija je analizirala dosadašnja veštačenja domaćih stručnjaka i zbog neslaganja u nalazima došli smo do zaključka da bi najcelishodnije bilo da se, zbog nepoverenja u domaće veštake, superveštačenje potraži od neke relevantne svetske laboratorije - kaže Matić.

Dadini roditelji i dalje čekaju istinu... Novi broj Njuzvika
Dadini roditelji i dalje čekaju istinu... Novi broj Njuzvika

On dodaje da Nacionalni forenzički institut u Holandiji može da obavi i balistiku i sudsku medicinu.- Cena za prvi deo superveštačenja iznosi oko 33.000 evra. Trenutno radimo na obezbeđivanju sredstava. Uslov za superveštačenje je i saradnja porodice jer se DNK analiza ne može uraditi bez saradnje, balističko veštačenje neće moći da se uradi bez puške koja je u posedu porodice, a utvrđivanje različitih krvnih grupa nije moguća bez fotelje na kojoj su pronađene - zaključio je Matić.

UNSHITNO RASVETLITI OKOLNOSTI Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se u najkraćem roku rasvetle okolnosti smrti novinarke Duge.- Smatramo opravdanim prioritet Komisije za istragu ubistava novinara da superveštačenje poveri neutralnoj instituciji - poručuje UNS.

ReagovanjaMilomir Marić, Dadin kolega, novinar i TV autorDanas smo dalje od istine nego što smo bili pre 21 godinu. Ona nije otkrivena jer niko nema iskrenu želju da je otkrije i na istragu stavi tačku.Branislav Tapušković, advokatOvo superveštačenje ne ide ka tome da se rasvetli onaj ko je počinio zločin i pod kakvim okolnostima, već se istraga vraća na početak.Vesna Mališić, Dadina koleginica i urednik NINPoražavajuća je činjenica da se razmišlja o tome kako će se nabaviti 33.000 evra. Država kojoj se desilo ovakvo ubistvo novinara dužna je da ovaj novac u najhitnijem roku obezbedi.

ČinjeniceO DADI VUJASINOVIĆRođena je u Čapljini, BiH, 10. februara 1964, a umrla 8. aprila 1994.Kao novinarka Duge uradila je intervjue s Radovanom Karadžićem, Milanom Babićem i Vojislavom ŠešeljemU prvim danima sukoba u SFRJ izveštavala je s lica mesta, a pisala je i o sprezi kriminala i vlasti u SrbijiČesta tema njenih reportaža i tekstova bio je Željko Ražnatović ArkanIstraga o njenoj smrti obnavljana je nekoliko putaPrivatni balističar, koga je angažovala porodica, utvrdio je da je na fotelji, osim Dadine, bila još jedna krvna grupa, ali je njegov nalaz tužilaštvo, u decembru 1994, odbiloOkružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track