RUSI PROMENILI ISTORIJU: Gavrilo Princip je terorista!
Foto: Wikipedia

Naša braća izneverila

RUSI PROMENILI ISTORIJU: Gavrilo Princip je terorista!

Društvo -
Član tajne organizacije Mlada Bosna u moskovskom Centralnom muzeju oružanih snaga Rusije predstavljen kao zločinac

BEOGRAD - Gavrilo Princip je u moskovskom Centralnom muzeju oružanih snaga Rusije predstavljen kao terorista organizacije Mlada Bosna!Usred muzeja je, naime, postavljena njegova slika, a ispod je navedeno da je 28. juna 1914. godine ovaj „terorista“ smrtno ranio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu.IznenađenjeIako je prilično iznenađenje da je Princip u Rusiji, koja slovi za zemlju naklonjenu Srbiji, okarakterisan kao terorista, istoričar Predrag Marković za Kurir objašnjava da to ipak nema negativnu konotaciju.

- Reč terorista je kroz istoriju menjala smisao i ne nosi isto značenje sada kao s početka 21. veka. Rusi mnoge svoje pozitivne istorijske ličnosti nazivaju teroristima, to je veoma česta pojava.

Ranije je to bilo ime za one koji su izvršili atentat na vladare, a sada tako nazivamo one koji su krivi za masovna ubistva civila. Princip nije bio terorista, već ustanik, a što se tiče ruske akademske javnosti, i unutar nje postoje različita viđenje istorije, to nije iznenađenje - objašnjava Marković. Sličnog stava je i njegov kolega Čedomir Antić.

Crno na belo... Principova slika u moskovskom muzeju
Crno na belo... Principova slika u moskovskom muzeju

Drugačije značenje- Nije isto biti terorista tada i danas, nije isto izvršiti atentat na čoveka koji je na čelu demokratske države i vladara koji vlada mimo ustava i koji je obespravio više od 90 procenata stanovništva BiH. Moguće je da deo ruske javnosti zaista smatra da je on terorista, a to potiče iz uverenja da je do Prvog svetskog rata došlo prerano za Rusiju i da je doprinelo propasti ruskog carstva - ocenjuje Antić.Princip je bio član tajne organizacije Mlada Bosna, koja je težila oslobađanju BiH od austrougarske vlasti. Ovaj Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

O PRINCIPUPrincip je osuđen na 20 godina zatvora jer je bio suviše mlad za smrtnu kaznuNjegov grob se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu

Komšije pobrkaleI MILO GA PROZIVAOI premijer Crne Gore Milo Đukanović je nedavno, na svečanoj akademiji u Podgorici povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, napao Principa i nazvao ga teroristom. Tada je u odbranu stao premijer RS Milorad Dodik, koji je ocenio da je Đukanović povredio „slobodarska osećanja Srba izjavom da je Princip terorista“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track