NE ZANIMAJU IH NESTALE BEBE: Još nije formirana radna grupa!

SRAMOTA

NE ZANIMAJU IH NESTALE BEBE: Još nije formirana radna grupa!

Društvo -
Roditelji očajni jer niko ne zna da napiše zakon koji je trebalo da ispravi nepravdu i pomogne majkama i očevima koji sumnjaju da su im deca ukradena u porodilištima

BEOGRAD - Iako su ministri pravde i zdravlja Nikola Selaković i Zlatibor Lončar obećali da će zakon o nestalim bebama biti usvojen do kraja maja, već sada je sigurno da od toga nema ništa.Kako Kurir saznaje, radna grupa za izradu ovog zakona, kojim bi trebalo da se utvrdi istina o deci za koje roditelji tvrde da su im nakon rođenja oteta i prodata, nije formirana jer niko neće da se prihvati tog posla.- Problem je to što nijedan pravnik sa kojim je država kontaktirala ne želi da učestvuje u pisanju ovog zakona. Niko neće da se prihvati takve odgovornosti - kaže izvor Kurira upoznat sa problemom oko donošenja zakona.Prvi ovakav zakonNaš sagovornik dodaje da je otežavajuće i to što niko na svetu nema ovakav zakon.- Srbija će biti prva država na svetu koja će krađe beba iz porodilišta rešavati zakonom. Niko do sada nije doneo takav zakon, tako da oni koji ga budu pisali neće moći da se ugledaju na neki sličan iz sveta. Zakoni u Srbiji se inače pišu tako što se uzme takav akt iz neke evropske države, pa se radi po tom modelu. Sada to nije moguće - dodaje naš izvor.Ovo potvrđuje i Mira Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, koja kaže da su joj u Ministarstvu pravde priznali da su imali problema da nađu stručnjake.Nedostatak volje- U Ministarstvu pravde su mi rekli da su brojni profesori odbili da učestvuju u pisanju zakona jer je navodno u pitanju veoma odgovorna tema. Ne znam da li je to tačno ili je reč o nezainteresovanosti države, koja od starta nije pokazivala volju da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem - kaže ona.U Ministarstvu zdravlja kažu da su preduzeli sve što je do njih.- Odredili smo svoje predstavnike za radnu grupu. Ipak, donošenje predloga leks specijalisa je pre svega stvar pravne struke, a ministarstvo će sa svoje strane pružiti neophodnu pomoć - navode oni, dok iz Ministarstva pravde nisu dostavili odgovore na pitanja.

Udruženje roditeljaTRAŽIMO KAŽNJAVANJEIako je predviđeno da u radnoj grupi učestvuju i udruženja roditelja koja tragaju za istinom o svojoj deci, neki od njih su odbili poziv.- Ne želimo da učestvujemo u izradi zakona zato što nije predviđena kazna za one koji su krali decu, već samo istraga - kaže Vladimir Čičarević, predsednik udruženja Roditelji nestalih beba Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track