ALARMANTNO: U Srbiji puši svaki 5. tinejdžer?!
Foto: Reuters

Svetski dan bez duvanskog dima

ALARMANTNO: U Srbiji puši svaki 5. tinejdžer?!

Društvo -
Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poređenju sa stanovnicima ostalih naselja - 36,4 u odnosu na 32,2 odsto, kao i u populaciji sa najnižim primanjima - 38,2 odsto

BEOGRAD - Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sutra, 30. maja, od 12 do 14 sati, organizuje zdravstveno promotivnu akciju.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja zdravlja, u Srbiji puši oko 34,7 odsto stanovnika starijih od 15 godina, pri čemu je 29,2 odsto svakodnevnih pušača, piše u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Skoro svaka peta mlada osoba (19,2 odsto), starosti od 15 do 19 godina je takođe pušač. Značajno je veći procenat pušača u gradovima u poređenju sa stanovnicima ostalih naselja - 36,4 u odnosu na 32,2 odsto, kao i u populaciji sa najnižim primanjima - 38,2 odsto.

Upotreba duvana je jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track