NATO SEJAO SMRT U VARVARINU Očajni otac: Moja Sanja je ubijena, nije stigla ni da se uplaši

Tragedija: Dan kad su avioni gađali nevine ljude na mostu

NATO SEJAO SMRT U VARVARINU Očajni otac: Moja Sanja je ubijena, nije stigla ni da se uplaši

Društvo -
Bol: Zoran Milenković u NATO bombardovanju pre 16 godina izgubio petnaestogodišnju ćerku, koja je s dva gelera pogođena u leđa dok je prelazila reku

BEOGRAD - Bio je 30. maj, nedelja, praznik Trojice, lep dan... Duže od dva meseca trajao je napad na Jugoslaviju.Ljudi u Varvarinu izašli su na ulice. Mnogo ih je otišlo u crkvu da se pomoli Bogu da ovo čudo prođe, da upali sveću. Centar grada, crkvena porta, most na Velikoj Moravi - sve je to sto metara jedno od drugog. Računa se da se oko jedan sat po podne tu našlo oko četiristo duša...Avioni se vratiliNisu stigli ni da se uplaše kad su doleteli avioni i s dve rakete srušili most. Ubijeni su Ratibor Simonović (24) i njegova majka Ružica, koji su u tom trenutku autom prelazili preko mosta. Na mostu su bile i tri drugarice: Marijana Stojanović (16), Marina Jovanović (16) i Sanja Milenković (15). Sanju je geler pogodio u leđa, ostala je dopola da leži u vodi... Povrativši se iz prvog šoka, narod je potrčao ka mostu. U metežu je neko vikao da zovu Hitnu pomoć, drugi su tražili konopce da se spuste do vode kad su avioni doleteli opet i ovog puta hladnokrvno ubili još sedmoro ljudi. Među ljudima koji su bili na mostu našao se i Milan Savić (24). Njegovo lice smeši se sa umrlica štampanih posle pogibije i za pomen, koje je uredno poređala na vratima kuće majka Živadinka.Ostalo odelo„Mnogo je teško. Dođem iz bašte, a kuća prazna... Samo slike i odelo od njega što mi je ostalo“, plače i danas kad pomene sina.Posle drugog naleta aviona nastao je haos, niko nije znao hoće li biti i trećeg napada. Ranjenu Sanju su izvukli iz reke tek posle sat vremena, povezli je u bolnicu u Kruševac, ali je izdahnula na putu.„Sanja je bila đak Matematičke gimnazije u Beogradu, osvajala je nagrade na takmičenjima“, govori njen otac Zoran Milenković, inače predsednik opštine Varvarin, dok nam pokazuje fotografiju nasmejane devojčice.Sanjina bista je u dvorištu škole, a zbog njene ljubavi za matematiku, na spomenik stradalim Varvarincima pored mosta postavljen je šestar.

Sanja Milenković... 1984-1999.
Sanja Milenković... 1984-1999.

MilenkovićNE MOŽE GRAD DA ISPAŠTA ZBOG MENEZoran Milenković, nekada profesor u srednjoj školi, dugogodišnji je predsednik opštine Varvarin, jedini član SPO, valjda, na toj funkciji. Pre pet godina u zvaničnu posetu ovoj varošici dolazila je Meri Vorlik, tadašnja ambasadorka SAD, da otvori Dnevni centar za decu ometenu u razvoju čiju je izgradnju NATO finansirao. Pitala je Zorana da li mu smeta darodavac...„Ne mogu ja zbog sebe da grad lišim potrebne ustanove. Nisu meni sagradili centar, meni su ubili ćerku!“, rekao joj je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track