TUŽNO: Ratni veteran i mama i tata

Borba samohranog oca i sina

TUŽNO: Ratni veteran i mama i tata

Društvo -
Otkako mu je žena obolela, Nebojša Vasić (47) iz Kutlova sam podiže Maksima starog sedam meseci s pregršt ljubavi u ogromnoj nemaštini. Zbog deteta je morao da napusti posao, a žive od 8.500 dinara pomoći

KRAGUJEVAC - Seoskim kaljavim putem stižemo do dvorišta s montažnom oronulom kućom. Na terasi muškarac kači veš da se suši, mahom benkice i štramplice za bebu.- Dobro došli! Uđite vi, ja dolazim, samo da ovo završim. Žurim jer mog bepca moram da nahranim i da mu dam lekić. Mukica... zakačio ga virus - kaže Nebojša Vasić (47) iz Kutlova nadomak Kragujevca.Posle minut ulazi u kuću. Hitro vadi sedmomesečnog sina Maksima iz kolica i s njim u naručju sipa mleko u šerpicu, pa ga podgreva na rešou.- U kvaru su mi i šporet i frižider. Nemam novca da ih popravim. Kuvam na jednoj ringli rešoa, a hranu držim na polici u hodniku, kod ulaznih vrata. Tamo je hladno - priča Nebojša dok hrani bebu na flašicu.Dobio starateljstvoOd decembra je sam podiže.- Bivša supruga... Dobra je ona, ali ima nekih zdravstvenih problema, psihičkih... Nije više kadra da se stara o detetu. Ja sam ga od rođenja kupao, hranio. Videli su to i socijalni radnici, pa sam dobio starateljstvo - priča Nebojša netremice gledajući u Maksima.Iz njegovih očiju prosto isijava pregršt ljubavi prema detetu.Nebojša je taksirao i na buvljoj pijaci trgovao garderobom. Morao je da prekine da bi bio uz bebu. Ovom ratnom veteranu, koji je došao s Kosova 1999, jedini prihod su 8.500 dinara naknade za interno raseljene.Na hlebu i luku- Ma, ja mogu da živim na hlebu i luku. Za sina mi trebaju pelene, mleko, garderoba... Kupim to, a napravim dug za struju. Prete da će da iseku. Ne radi mi ni pumpa na bunaru, pa donosim vodu sa izvora. Ali lep mi je život. Imam Maksima i on mi je sve što mi treba. Kad poraste, vratiću se na posao, pa će i on imati nešto više od tate - zrači optimizmom Nebojša, kome je istekla i registracija automobila, ali ga vozi jer mora da vodi Maksima kod lekara.

Maksim slabo napredujeBEBA IMA ŠUM NA SRCU, KILU...Maksim ima šum na srcu. Srećom, polagano se gubi. Nažalost, ima i preponsku kilu. Mora na operaciju, ali...- Ne smeju lekari da ga operišu dok ne dostigne potrebnu težinu, a maleni moj slabo napreduje. Nabacio je pretprošlog meseca svega 150 grama, a prošlog još manje - samo 50. Jooj, samo da mi ojača - sve tišim, drhtavim glasom priča Nebojša brišući suze koje mu naviru na oči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track