UNS I NUNS: Hitno usvojiti predložene mere za stimulisanje pisanih medija!

Esnaf pozdravlja odluku o smanjenju PDV na dnevne novine i publikacije

UNS I NUNS: Hitno usvojiti predložene mere za stimulisanje pisanih medija!

Društvo -
Vukašin Obradović i Nino Brajović naglašavaju da bi ova mera mogla da ima efekat i na položaj zaposlenih i na kvalitet medija generalno

BEOGRAD - Skupštinski odbor za kulturu i informisanje usvojio je danas velikom većinom glasova inicijativu narodnog poslanika Saše Mirkovića da PDV za dnevne, monografske i serijske publikacije bude smanjen sa 10 na pet odsto i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama. Povod za ovakvu odluku jeste teško stanje u medijima, kao i dobra iskustva koje su slične mere već donele u regionu i svetu. Odluku su podržale kako stranke na vlasti, tako i opozicija, čime je, kako kažu, pokazana namera da se mediji u Srbiji podrže u daljem osnaživanju i nezavisnom radu.Vukašin Obradović, predsednik NUNS, poručuje da će usvajanjem predloženih mera mediji biti u boljem položaju.

Vukašin Obradović, Foto: Kurir
Vukašin Obradović, Foto: Kurir

- U potpunosti podržavamo inicijativu. Smatramo da bi na ovaj način položaj pisanih medija bio malo olakšan i da bi te mere bile od velike pomoći za njihovo finansijsko stanje, koje je najteže s obzirom na pritisak s interneta. Njihov bolji materijalni položaj mogao bi da ima efekat i na položaj zaposlenih i na kvalitet medija. Stimulisanje pisanih medija u ovakvim okolnostima je uobičajena praksa na Zapadu, mislim da će i Vlada Srbije imati razumevanja.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS, dodaje da mere treba hitno usvojiti.

Nino Brajović
Nino Brajović

- Dobrodošla inicijativa, koja je na talasu onoga što zemlje EU rade jer direktive Unije traže da se štite štampani mediji. Većina zemalja EU ima PDV od nula do pet odsto. EU to radi zbog ekonomske krize, ali i zato što su ovi mediji ugroženi od drugih medijskih formata, a njihovo gašenje bi bilo loše jer imaju važnu ulogu u društvu. Mali korak, ali koristan, i za medije i za novinare. Dobro je da se to uradi pre leta kako bi mediji što pre to osetili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja