OSMACI POLAŽU MALU MATURU: Završen test iz srpskog, sutra matematika!
Foto: Marina Lopičić

Upis u srednju školu

OSMACI POLAŽU MALU MATURU: Završen test iz srpskog, sutra matematika!

Društvo -
Očekujem da test bude približno iste težine kao probni ali videćemo, rekao je Verbić i savetovao deci da ulože malo veći trud jer je svaki bod važan

Za đake osmog razreda počeo je test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika. Đaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu će se pred njima naći kombinovani test.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, 10 manje nego lani.

Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova. Na završni ispit izlaze svi osmaci, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.

Pri upisu u srednju školu, dodatne bodove donosi neko od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima u osmom razredu.

Završni ispiti za upis osmaka u srednje škole trajaće tri dana, do srede, a ministar prosvete Srđan Verbić ističe da je u školskoj 2015/16. smanjen broj odeljenja u školama koje su preterano popularne, navodeći da u Ministarstvu žele “relaksiranu” situaciju sa završnim ispitom, mada su vrlo svesni bezbednosnog rizika.

Ove godine imamo približno 69.000 osmaka i oko 74.000 mesta, a Verbić očekuje da će nakon upisa odeljenja biti mnogo bolje popunjena a time i efikasnost rada veća.

Ministar, inače, tvrdi da nije video zadatke i da ne zna ni koliko ima pitanja. O tome se pobrinuo Zavod za vrednovnje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja."“Očekujem da test bude približno iste težine kao probni ali videćemo", rekao je Verbić i savetovao deci da ulože malo veći trud jer je svaki bod važan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track