VULIN: Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, važno je da bude prijavljen
Foto: Fonet

Prevencija zlostavljanja starijih u institucionalnoj zaštiti

VULIN: Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, važno je da bude prijavljen

Društvo -
Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i nasilje nad starima nije nešto što nas je zaobišlo. Od 13. 525 prijava za porodično ili partnersko nasilje prošle godine, 12 odsto je činilo nasilje nad starima, a najčecšći zlostavljači su sami supružnici, deca, pa onda dolaze i institucije, što pokazuje da je nasilje nad starima problem, kazao je ministar

BEOGRAD - Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i mora se raditi na njegovom sprečavanju i kažnjavanju, a od ukupnog broja prijavljenih slučajeva za porodično ili partnersko nasilje, 12 odsto čini nasilje nad starima, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je u Domu za stare Bežanijska kosa otvorio skup o "Prevenciji zlostavljanja starijih u institucionalnoj zaštiti", koji je povodom 15. juna - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima, organizovao Gerontološki centar Beograd.

"Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i nasilje nad starima nije nešto što nas je zaobišlo. Od 13. 525 prijava za porodično ili partnersko nasilje prošle godine, 12 odsto je činilo nasilje nad starima, a najčecšći zlostavljači su sami supružnici, deca, pa onda dolaze i institucije, što pokazuje da je nasilje nad starima problem", kazao je ministar.

On je dodao da je taj broj možda i veći jer se oni koji trpe nasilje teško odlučuju da o njemu progovore. Nasilje, kako je kazao, teško se otkriva jer se o njemu ćuti, a najveći broj prijava odnosi se na nasilje u porodici.

Kako je kazao, po pravilu u 90 odsto slučajeva prvo nasilje se ne prijavljuje i čeka se praktično da postane "praksa". "Društvo koje toleriše nasilje ne može biti uspešno i stepen uspešnosti društva meri se između ostalog, i time kako se odnosi prema najslabijima. Nasilje je neprihvatljivo za društvo i ujedno ponižavajuće za svakoga ko ga trpi", poručio je Vulin.

On je pozvao sve koji se suočavaju sa tim problemima da to kažu i prijave one koji to čine, a da su država i društvo tu da pomognu, odnosno da pomoć mogu dobiti od centara za socijalni rad, policije, tužilaštva...

"Ne smete trpeti nasilje, a veliki je broj onih koji trpe", rekao je Vulin i dodao da porodično nasilje ne predstavljaju samo problematični muško-ženski odnosi, već i zanemarivanje dece i starih.

"Svako nasilje je uvreda za ljudsko biće posebno kada to čine najbliži srodnici. Teško je dete optužiti za nasilje i reći i priznati da se upravo to desava", rekao je Vulin.

Problem, kazao je, ne može da reši samo jedno ministarstvo i važna je edukacija i da institucije poput domova za stare budu dobro uređene i vođene uz odgovarajuća pravila i bolji standard usluga.

Vulin je naglasio da kvalitet i standard usluga u gerontološkim centrima moraju biti takvi da se stari osećaju dobro. On je predstavnicima Doma na Bežanijskoj kosi poželeo da današnja tema skupa ne postane nikada deo njihovog života i apelovao da pomognu onima za koje znaju da trpe nasilje i ohrabre ih da prijave one koji to čine.

Direktorka GC Beograd Suzana Mišić ukazala je da ne smemo zatvarati oči nad nasiljem na starima i da se moramo tome suprotstaviti i zaštiti ih.

Podsećajući da se danas obeležava Dan borbe protiv nasilja nad starima oan je rekla da je između dva i 10 odsto starijih od 65 godina izloženo nekom obliku nasilja, bilo psihičkom, fizičkom zanemarivanju i slično.

"Mi kao instutucija, u obavezi smo da se bavimo pravima i zaštitom prava starijih i mogućnostima za njihovu bezbrižnu starost, to je najmanje što im dugujemo, odnosno kako da obezbedimo da osećaju zaštićeno i negovano", kazala je Mišić.

Pored usluga koje im se pružaju u domu, u obavezi smo da ih slušamo, odgovorimo na potrebe i obezbedimo uslove za dostojanstvenu starost, a prostora za unapeđenje uvek ima, rekla je Mišić navodeći da je važno da se prate i savremeni trendovi kada je u pitanju usluga koja se pruža pripadnicima trećeg doba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja